Eline in Hawai

Van jongs af aan wist ik al dat ik ooit in het buitenland wilde wonen. Ik wilde vooral graag naar Amerika, want ik was gefascineerd door alle films over dat geweldige land. Toen ik in Rotterdam ging studeren wist ik dat ik daar de kans zou krijgen om een halfjaar in het buitenland te studeren. Vorig jaar was het dan eindelijk zover…

 …Ik mocht een bestemming uitkiezen en me aanmelden voor het exchange programma. Ik dacht aan San Francisco, San Diego of Washington D.C. Dit jaar was er echter een nieuwe Amerikaanse bestemming aan de lijst toegevoegd: Hawaii Pacific University (HPU) in Honolulu. Verrast dat deze bestemming, een tropisch eiland, überhaupt een optie was, zocht ik er meer over op. Ik werd meteen verliefd en tot mijn grote geluk kreeg ik een paar weken later te horen dat ik inderdaad de gelukkige was die naar Hawaï mocht.

Na maanden van voorbereidingen mocht ik 22 augustus, 2016 dan eindelijk vertrekken. Na een lange reis van meer dan 30 uur (want ja, het is écht de andere kant van de wereld) kwam ik in Honolulu aan. Meteen toen ik uit het vliegtuig stapte voelde ik een tropische lucht die als een warme deken over me heen viel. Met een shuttle busje werd ik naar mijn huisje voor de komende maanden gebracht: een kleine kamer in de “dorms” van HPU. Hoge palmbomen, een grote haven en een hoge toren met daarop het woord “Aloha”. Tevreden dacht ik: dit is nu mijn thuis.

En wat heb ik me thuis gevoeld op dat prachtige eiland. Ik voelde me elke dag weer gelukkig dat ik op zo’n mooie bestemming mocht zijn. Als ik ’s ochtends mijn kamer uit liep om naar de les te gaan voelde ik weer die heerlijke warme deken van tropische lucht over me heen vallen. Als ik ook maar even tijd had voor of na mijn lessen ging ik snel met mijn kamergenootje naar het strand, waar we regelmatig zeeschildpadden voorbij zagen zwemmen. In de weekenden ging ik er met mijn vrienden op uit om het eiland te ontdekken. Wandeltochten, bergen beklimmen, zwemmen met haaien, parachute springen, surfen, Hawaïaans eten uitproberen en nog veel meer. Je vervelen in Hawaï is haast onmogelijk. Naast het prachtige eiland Oahu heb ik ook nog twee andere eilanden kunnen bezoeken, Big Island en Kauai. Het mooie aan Hawaï is dat elk eiland compleet uniek is. Ieder eiland heeft een ander klimaat en heeft andere dingen om te ontdekken. Vulkanen, woestijnen, regenwouden en parelwitte stranden: je kunt het allemaal in Hawaï vinden.

Behalve dat ik gewoon ontzettend veel leuke dingen heb gedaan in Hawaï, heb ik ook erg veel geleerd. De Hawaïaanse cultuur is heel erg rijk. Hawaïanen leven volgens “Aloha spirit”, die vooral draait om liefde, warmte en vriendelijkheid. In de Hawaïaanse cultuur is respect voor de mensen om je heen, de dieren en de natuur ontzettend belangrijk. Ook benadrukken ze leven in het moment en genieten van de kleine dingen. Thuis in Nederland leefde ik altijd een erg druk en gestrest leven. Ik wilde altijd meer en beter en zocht geluk met name in grote prestaties. In Hawaï heb ik geleerd dat meer los te laten. Natuurlijk is het belangrijk hard te werken en je dromen na te streven, maar je moet niet vergeten te genieten van je omgeving. In Hawaï genoot ik iedere dag van de natuur, het weer en de mensen om me heen. Dit is zeker iets wat ik ook in Nederland meer wil doen. Daarnaast heb ik natuurlijk ook interessante vakken aan de universiteit gevolgd. Zo heb ik meer geleerd over de geschiedenis van Hawaï, duurzame steden en filmtechnieken. Ook heb ik veel nieuwe vrienden gemaakt voor het leven en heb ik veel van hun culturen mogen leren.

Kortom, mijn exchange in Hawaï was oneindig leerzaam, waardevol en gewoon simpelweg een geweldige ervaring. Ik ben verliefd geworden op de eilanden en zal voor altijd heimwee hebben naar mijn prachtige tijd daar. Helaas is Hawaï wel erg prijzig, dus ik was erg blij met de hulp van het ATP fonds, waarmee ik wat belangrijke toeslagen van de universiteit heb kunnen betalen, zoals een pas voor het openbaar vervoer, de kosten van het introductieprogramma en verschillende activiteiten voor studenten. Het was het allemaal zeker helemaal waard, ik had me geen betere exchange kunnen wensen en ik hoop dat zoveel mogelijk studenten, wellicht met de hulp van het ATP fonds, ook zo’n geweldige ervaring kunnen opdoen!

Activiteit

In Hawaï ben ik er zeker van overtuigd geraakt dat zoveel mogelijk studenten tijdelijk in het buitenland zouden moeten studeren, omdat het zo’n leerzame en geweldige ervaring is. Ik wil dan ook graag het studeren in het buitenland onder andere studenten promoten. Helaas kon ik niet aanwezig zijn bij de “study abroad fair” van HPU, omdat ik precies op datzelfde moment een tentamen had. Wel heb ik in Hawaï verschillende mensen gesproken en ze enthousiast gemaakt over studeren in het buitenland, waardoor nu een aantal Amerikaanse vrienden overwegen in Europa te komen studeren. Daarnaast heb ik een student in Hawaï geholpen met zijn aanmelding voor een exchange naar de Erasmus Universiteit, waar hij inmiddels is aangenomen en in het voorjaar van 2017 komt studeren.

Toch wilde ik nog wat meer doen om écht exchange te promoten. Al snel bedacht ik dat de snelste manier om zoveel mogelijk studenten overal ter wereld te bereiken via social media zou zijn. Ik heb daarom een Instagram account opgestart, genaamd “our exchange stories”, waarin ik verhalen en foto’s deel van studenten die op exchange zijn geweest. Op dit moment zijn het vooral verhalen van mensen die ik persoonlijk ken, maar ik hoop dat ik binnenkort ook de verhalen van anderen kan delen. De bedoeling van het account is om studenten te inspireren en enthousiast te maken om op exchange te gaan door de verhalen en foto’s van anderen te zien. Ik heb de pagina doorgestuurd naar HPU en de Erasmus Universiteit, zodat zij dit kunnen delen met studenten die overwegen om op exchange te gaan. Daarnaast heb ik de pagina gedeeld op andere social media groepen die wellicht gevolgd worden door studenten die hierin geïnteresseerd zijn, zoals Facebook pagina’s over reizen, studeren in het buitenland, beurzen en meer. Natuurlijk zou het ook super zijn als ATP fonds de pagina deelt om zoveel mogelijk mensen te bereiken!

Instagram account: https://www.instagram.com/ourexchangestories/