Australië. Het land waar Devina als kind al heen wilde.

Australië. Het was een land waar ik vanaf de middelbare schooltijd altijd al heen wilde. Ik droomde van Bondi Beach, het grote stadsleven van Sydney, en de diverse natuur in het grote land. Toentertijd leek dat een doel dat zo ver weg was (letterlijk en figuurlijk). Maar toen ik aan mijn bachelor-studie aan Erasmus Universiteit begon, een studie waar een uitwisselingsprogramma aan verbonden was, begon die droom weer naar boven te komen. Ik moest en zou naar Sydney gaan!

Nadat onze bestemmingen werden aangekondigd, begonnen gelijk de eerste voorbereidingen. Het visum aanvragen, tickets boeken, accommodaties afstruinen online, het inschrijven voor beurzen, en de dagen aftellen.

Op de dag van vertrek was ik ontzettend zenuwachtig. Mijn familie en vrienden kwamen mij uitzwaaien, en dat was het punt dat ik besefte dat ik echt 6 maanden zou doorbrengen in Australië, een onbekend land, waar ik eigenlijk niemand kende. Dit afscheid is een moment dat mij altijd bij zou blijven. Spanning, angst, maar vooral heel veel excitement. Het avontuur was eindelijk aangebroken!

Na een reis van 28 uur was ik eindelijk aangekomen in Sydney. Ik had voor de eerste twee weken een AirBnB gehuurd, omdat ik het toch wat lastig vond om een permanente accommodatie te vinden vanuit Nederland, en ik eigenlijk ook wel even wilde kijken of de kamers wel echt zouden zijn zoals werd beschreven. Gelukkig maakte ik al snel een vriendinnetje op de universiteit, en zij had toevallig een kamer vrij in haar huis dichtbij Bondi Beach. Dit betekende dat ik lekker kon zonnen op het strand wanneer het uitkwam, en het was maar een kwartiertje reizen naar de universiteit. Dit was perfect!

 

 

 

 

 

 

Naast het liggen op het strand, het verkennen van alle eettentjes in de stad, en het ontmoeten van nieuwe mensen, kwam ik daar natuurlijk om te studeren. Ik studeerde op de University of New South Wales in Sydney. Ik had specifiek deze universiteit gekozen omdat het aanbod van vakken mij zo aansprak. Ik volgde 3 marketing vakken, die erg nuttig waren voor mijn studie in Nederland. Maar het vak dat er echt uitsprong was “Aboriginal Sydney”. Dit vak verbreedde mijn blik over de samenleving ontzettend. We leerden over de Aboriginal bevolking, de geschiedenis en hoe zij hedendaags nog steeds onderdrukt worden, en hoe zij door de geschiedenis heen niet hun kant van het verhaal konden vertellen. Ik leerde dat naast de fantasieën over Australië, de geschiedenis van het land ook een donkere kant heeft waarover we niet perse leren vanuit ons Westerse perspectief.

 

 

 

 

 

 

 

 

Er was een ding dat ik met mezelf had afgesproken voordat ik naar Australië vertrok (naast het elke week bellen met mijn ouders, haha): reizen! Ik wist dat Australië een land is waar je niet zo snel weer komt, omdat het zo ver is, en ik daarom het meeste uit mijn tijd moest halen. Ik heb daarom gereisd naar Cairns, Melbourne, Whitsundays, Byron Bay, en Nieuw Zeeland. Elke reis was speciaal op zijn eigen manier. In Cairns waren er tropische regenwouden en wilde krokodillen, de Melbourne highlights waren Philip Island en Great Ocean Road, Whitsundays en Byron Bay hadden het heerlijke strand leven, en Nieuw Zeeland een geweldige natuur (en natuurlijk alle Lord of the Rings referenties!). Deze reizen zijn ontzettend dierbaar voor mij geweest.

Er is een cliché dat mensen zeggen: “op uitwisseling gaan verandert je als persoon”. Iedereen beleeft dit natuurlijk op een persoonlijke, unieke manier. Ik heb geleerd dat ik door de uitwisseling naar Sydney meer zelfverzekerd ben geworden in wat ik allemaal kan bereiken. Hiervoor zou ik mezelf niet beschrijven als een avontuurlijk persoon. Door deze uitwisseling heb ik geleerd meer vertrouwen te hebben in mijn eigen kunnen, en daarnaast ben ik zelfstandiger geworden en heb mijn sociale vaardigheden kunnen ontwikkelen.

Deze uitwisseling is een ervaring die me altijd zal bijblijven. Niet alleen de geweldige reizen, maar ook het dagelijks leven in een andere omgeving, zijn ervaringen waar ik ontzettend dankbaar voor ben.

Hierbij wil ik het ATP fonds bedanken voor al hun support om deze droom waar te maken. Het is een ontzettend mooi initiatief waar veel jongeren die ook hun dromen willen najagen, veel baat bij hebben. Dankzij de hulp van het ATP fonds, heb ik mijn reis nog mooier kunnen maken dan ik ooit had verwacht.

Activiteit:
Als activiteit heb ik een diner georganiseerd voor vrienden/kennissen die er over na denken om op uitwisseling te gaan of stage in het buitenland te lopen. Dit zijn niet alleen mensen van de Erasmus Universiteit, maar ook van bijvoorbeeld Universiteit Utrecht en de VU. We hebben samen gedineerd en gepraat over mijn ervaringen in het buitenland, hun verwachtingen en over de mogelijkheden die hun studies bieden.

Groet,

Devina Ko
University of New South Wales
Sydney, Australië
Juli 2018 – December 2018