Harmony’s liefde voor Schotland

Twee jaar geleden ben ik begonnen met mijn schakeljaar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Dat jaar was nodig om in aanmerking te komen voor de Master Media en Journalistiek. Buiten het feit dat ik altijd al deze opleiding wilde doen, gaf deze Master mij ook de gelegenheid om in het buitenland te gaan studeren. Studeren in het buitenland heeft altijd hoog op mijn verlanglijstje gestaan en nu kon ik eindelijk deze droom waarmaken.

Na een jaar lang hard studeren kon ik mijn schakeljaar op tijd afronden en beginnen aan de Master. Voordat ik het wist zaten mijn eerste twee blokken erop en stond mijn uitwisseling voor de deur.

Januari 2014 was het dan zo ver, ik mocht voor mijn 3de en 4de blok mijn geluk gaan beproeven in het buitenland. De keuze voor de bestemming van mijn uitwisseling was snel gemaakt aangezien ik een grote voorliefde heb voor Schotland. Zelf ben ik al meerdere malen met onder meer klasgenootjes, vrienden en familie in Edinburgh en de Highlands geweest en dit is altijd erg goed bevallen. De bestemming voor mijn uitwisselingsprogramma werd dan ook Glasgow, wat bekend staat als een echte studentenstad…

Ik weet nog heel goed dat ik de eerste dag op de universiteit aankwam en het stiekem best een beetje spannend vond, maar deze spanning verdween al snel toen wij, de internationals, al zingend in kilt door studenten van de Student Association werden begroet. Deze levendige, positieve, warme en vooral energieke sfeer heb ik gedurende mijn gehele uitwisseling ervaren en heeft ervoor gezorgd dat ik mij vanaf dag één welkom heb gevoeld. Hierdoor heb ik dan ook een hele goede balans kunnen vinden tussen studeren en het leven naast het studeren. Buiten nieuwe kennis op te hebben gedaan binnen mijn vakgebied heb ik ook mijn niveau en kennis van de Engelse taal verbeterd, onvergetelijke ervaringen opgedaan en heel veel nieuwe vrienden gemaakt.

Deze uitwisseling is daarom ook een enorme eyeopener voor mij geweest. Ondanks dat je alleen de uitdaging aangaat, voelt dit avontuur nooit eenzaam omdat je veel nieuwe mensen leert kennen maar ook omdat je stil staat bij jezelf en de dingen die je doet. Waar je in je eigen vertrouwde omgeving geen tijd voor hebt, neem je nu wel de tijd voor. Het geeft je de ruimte om dingen die je in het verleden bestudeert hebt anders te bekijken en vanuit een andere invalshoek te benaderen. Maar het zijn zeker ook de nieuwe mensen die je op dit avontuur leert kennen en die je een warm en goed gevoel geven.

Het ATP-fonds heeft een hele duidelijke denkwijze over wat een uitwisseling met studenten doet en wat dit betekent, en daar sluit ik mij volledig bij aan. Daarnaast vind ik het een erg mooi initiatief en een eer dat ik gebruik heb mogen maken van de gift van dit fonds gedurende mijn uitwisseling. Het enthousiasmeren van studenten om naar het buitenland te gaan vind ik een erg goed initiatief en ik zou eigenlijk niets liever willen dan iedereen om mij heen vertellen hoe waardevol een uitwisseling is en waarom eigenlijk iedereen dit zou moeten doen. Daarom ben ik voor het fonds op zoek gegaan naar mogelijkheden om studenten te enthousiasmeren om naar het buitenland te gaan. Zodoende heb ik zelfstandig een avond georganiseerd, waarbij ik diverse bachelorstudenten heb uitgenodigd om samen te komen en te praten over een uitwisselingtraject. Ik heb gedurende deze avond over mijn eigen ervaringen verteld en wat ‘naar het buitenland’ met jou als persoon doet. Maar waar ik mij voornamelijk op heb gericht zijn de dingen die vaak onderbelicht blijven, en dat is het feit dat je normaal gesproken helemaal alleen naar de desbetreffende bestemming gaat. Sommige mensen schrikt dat af, maar ik heb de groep juist geprobeerd te overtuigen dat je ondanks dat je alleen bent je je niet alleen hoeft te voelen. Veel studenten zaten nog erg in dubio of ze wel op uitwisseling zouden willen gaan, en ik heb door al mijn positieve ervaringen te delen geprobeerd de meeste zorgen weg te nemen.

Het geven van deze presentatie en het enthousiasmeren van studenten om naar het buitenland te gaan was een erg leuke ervaring voor mij. Het ging bijna vanzelf omdat je vanuit je gevoel spreekt, waardoor mensen ook bereid zijn om naar je te luisteren. Veel studenten vertelden mij na afloop dat ze nog nooit op deze manier naar het traject hadden gekeken en het hun had geïnspireerd. Ik was hier natuurlijk heel erg blij mee en ik hoop dan ook dat de studenten die ik gesproken heb volgend jaar hun kans pakken en net als ik op uitwisseling gaan!

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar het voelt alsof ik een grote geluksvogel ben dat ik gebruik mocht maken van deze uitwisseling, en ik ben het ATP-Fonds dan ook enorm dankbaar dat zij mij hebben geholpen om mijn droom te verwezenlijken. Ik hoop dat de lezers van dit verslag zelf ooit de mogelijkheid hebben om op uitwisseling te gaan, en mochten jullie eventueel vragen hebben kunnen jullie altijd contact met mij opnemen via het ATP-fonds.

Geef een reactie