Hong Kong, my second home

16 augustus 2014 vloog ik naar de andere kant van de wereld, voor 5 maanden naar Hong Kong. Wat was dát spannend zeg, nog nooit was ik zo’n lange tijd van huis geweest. Maar de wereld lag aan m’n voeten en ik was er klaar voor om dit avontuur aan te gaan.

De eerste twee tot drie weken waren heftig. Dit was mij van te voren ook al wel verteld dat het in het begin misschien wat zwaarder zou zijn. Het was zo’n cultuurshock. Hong Kong is zó groot, het is er bloedje heet met een hele hoge luchtvochtigheid en alles en iedereen was natuurlijk nieuw. Het Chinese eten zoals wij dat in Nederland kennen is niet te vergelijken met het Chinese échte eten. En chopsticks in plaats van mes en vork!

Ik ging samen met Esmee Peper op exchange naar Hong Kong en wij waren de eerste die vanuit de Erasmus Universiteit op exchange zouden gaan naar de Lingnan University Hong Kong. Dat vond ik eigenlijk heel fijn omdat wij zo nog geen verwachtingen hadden en alles zelf konden ontdekken. De Lingnan University is een relatief kleine universiteit in Hong Kong als je het vergelijkt met de andere universiteiten. De universiteit lag in de wijk Teun Mun, de plek die door de lokale bevolking wordt gezien als het platteland van Hong Kong. Heel geestig want het is alles behalve te vergelijken met het platteland van Nederland. Torenhoge flats en gebouwen waren overal en het was net zo druk als in de rest van de stad. Een halfuurtje met de MTR en dan was je in het centrum van Hong Kong. Al vind ik eigenlijk dat Hong Kong één groot centrum is, want overal lopen duizenden mensen om je heen, heb je grote warenhuizen en enorm hoge gebouwen. Omdat Hong Kong zo groot is, moet je wel altijd een stukje reizen om ergens te komen. Maar het metrostelsel van Hong Kong zit zo goed in elkaar en is heel makkelijk. Zoveel beter dan hier in Nederland. Alles gaat met de wereldberoemde Octopus Card, een soort OV-chipkaart maar dan kun je er ook mee betalen in de supermarkten en restaurants. Ideaal!

Lingnan was een mooie en fijne universiteit. Alles wat je nodig had, had je binnen handbereik. Op de campus zelf was een gym, een groot zwembad, een grote library, een kantine, een Chinees restaurant en naast de campus had je een winkelcentrum zitten met een aantal restaurants en supermarktjes. Ook was er een inside markt te vinden met vers fruit en groenten, kikkers en eenden. Het blijft wel Hong Kong natuurlijk! Elke avond was er naast de campus tussen 21.00 en 03.00 een nightmarket met de lekkerste noodles en dumplings. Een echte aanrader!

De campus had verschillende hostels. Elk hostel had z’n eigen nummer en ik zat in hostel E, een van de oudere hostels maar op zich prima. Ik deelde mijn kamer met een lokaal meisje, Christine. Dat was in het begin wel even wennen omdat de kamers redelijk klein zijn en ik niet gewend was om een kamer te delen. Na een paar weken was ik het helemaal gewend, wist ik niet meer beter en was het heel gezellig. De lokale bevolking en studenten zijn heel bescheiden en ontzettend lieve mensen.

Ik heb voor Hong Kong gekozen omdat ik, als ik dan echt weg zou gaan, ook het liefst zo ver mogelijk wilde gaan. Ik was nog nooit in Azië geweest en Hong Kong heeft me altijd geïntrigeerd. Daarnaast wilde ik geen Nederlandse winter meemaken, dus de keus voor Hong Kong met altijd 30 graden, was snel gemaakt. Ik ben van de stad Hong Kong gaan houden. De skyline is adembenemend en ik kon er uren naar kunnen kijken. Verder heb je in Hong Kong gewoon alles en ik zou er prima echt kunnen wonen. Wat ik zo bijzonder vind aan Hong Kong is dat het niet alleen het grote 24/7 citylife is maar dat het veel meer heeft. Zo wist ik van te voren eigenlijk niet dat Hong Kong zo’n mooie natuur heeft. Het heeft prachtige natuurgebieden, national parks en talloze hikes zoals de Lion Rock, Tai Lam Country Park en de hikes bij Sai Kung Country Park. Hikes hebben we met z’n allen ook veel gedaan. Tochten van 6 uur, berg op, berg af, maar door de uitzichten die je uiteindelijk had, was het meer dan waard.

Ik heb voor de Lingnan University gekozen omdat ik graag een minor Filmstudies wilde gaan doen en ze heel veel leuke mediavakken aanboden. Wat wel jammer was, was dat de vakken snel volzaten en ik uiteindelijk wel wat mediavakken heb gedaan maar niet degene die ik in eerste instantie wilde doen. Geluk bij een ongeluk, want daardoor heb ik wel een vak Chinees kunnen volgen. Dat was onwijs pittig en een enorme uitdaging maar echt super leuk! Het is zo’n bijzondere taal en ik vind het heel vet dat ik nu gewoon de basis weet, 200 tekens ken en een gesprekje kan voeren. Veel exchange studenten hebben dat vak gevolgd en we waren dan ook altijd met elkaar aan het oefenen en de lokale bevolking hielp ons met de uitspraak! Graag zou ik nog wel een cursus willen doen om nog meer van de Chinese taal te leren.

Een bijzonder moment vond ik ook dat ik in Hong Kong was toen de Umbrella Revolutie ontstond en de rellen en protesten tussen Mainland China en Hong Kong. De studenten betrokken ons als exchange studenten er heel erg bij en in elke les ging het erover. Ze wilden ons overtuigen waar zij voor stonden en dat was heel mooi om te zien. Ik dacht altijd dat Chinezen weinig emoties hadden, maar hierdoor bleek dat ze dat wel degelijk hadden en hoe erg ze aangegrepen waren door wat er allemaal gebeurde. Overigens wil ik wel graag zeggen dat ik nog nooit zulke vreedzame protesten heb gezien, zonder geweld en heel rustig en bescheiden. Verder was het voor een van de vakken verplicht om er service learning bij te doen. Dit is te vergelijken met een soort vrijwilligerswerk en ik heb toentertijd gekozen voor een project dat zich richt op de etnische minderheden van Hong Kong. Dit was heel interessant en het was fijn om iets terug te kunnen doen.

Omdat Lingnan niet een hele grote universiteit was, was de groep exchange studenten al gauw heel close. Je kende bijna iedereen bij naam. Voor mij hebben mijn nieuwe vrienden dit avontuur compleet gemaakt. Het is zo bijzonder hoe snel je een hele close band hebt daar met elkaar. Waarschijnlijk komt het omdat iedereen in dezelfde situatie zit, iedereen komt van ver en is daar alleen en op zoek naar iets. Het mooiste aan de exchange studenten vond ik dat echt iedereen daar dezelfde mindset had. Alle exchange studenten zijn daar met een missie en dat is zoveel mogelijk genieten, lol maken, de vakken halen, dingen ontdekken en reizen! Dat is vooral iets wat je mist als je weer terugkomt in Nederland. Omdat je op de campus leeft ben je gewend dat je altijd mensen om je heen hebt, je zoekt elkaar op en eigenlijk was je daar nooit echt alleen. Ook was het elke avond feest, vooral in LKF ben ik vaak geweest! In Hong Kong kan je heel goed stappen. Het is niet zoals wij dat kennen hier want alles gebeurt op straat. Een drankje in een club is onbetaalbaar maar overal zit een 7/11 waar je drinken kan halen. Iedereen drinkt z’n drankje op straat, danst daar and that’s where it all happens. Op woensdagavond is ladiesnight in Wan Chai, heel leuk! Tot een uurtje of 01.00 kunnen alle vrouwen gratis drinken in de clubs. In de ene club krijg je champagne, in de andere club wodka, en zo heeft iedere club z’n eigen ladiesnight. Ook op de campus zelf was het altijd feest. We hadden als exchange studenten ons plekje geclaimd bij “the tables”. Dat is waar we met z’n allen altijd zaten te chillen, te kletsen, wat dronken, aten en palace aan het spelen waren. Omdat het altijd lekker warm was, kon je altijd buiten zitten.

Ik heb goede vriendschappen overgehouden aan mijn tijd in Hong Kong. Omdat je een hele belangrijke periode en zo’n onwijs avontuur hebt gedeeld met elkaar, is het eigenlijk een vriendschap voor altijd. Sowieso is het natuurlijk fijn dat je nu altijd naar bepaalde plekken kunt in de wereld omdat je in elk land wel iemand kent. Maar je deelt een bepaalde vriendschap met elkaar die je, wanneer je nooit abroad bent geweest, eigenlijk niet kent. Het is een hele diepe vriendschap. Sinds ik terug ben uit Hong Kong heb ik nog steeds veel contact met de mensen die ik daar heb ontmoet. Natuurlijk is het niet heel makkelijk om af te spreken omdat iedereen al snel, eenmaal terug, weer in zijn eigen normale leventje valt. Maar toch Skype we vaak en plannen we weekenden om elkaar te zien. Vooral de komende maanden staan volgepland met weekendjes weg.

Wat Hong Kong zo ideaal maakt is dat het eigenlijk in het midden ligt van Azië. Dit biedt dan ook heel veel mogelijkheden om te gaan reizen. Dat was ook zo mooi, want alle exchange studenten wilden gaan reizen en tripjes gaan maken. Gedurende het semester ben ik naar Taiwan, De Filipijnen en naar Macau geweest. Daar had je gewoon tijd voor want de docenten op Lingnan moedigde het juist aan om te gaan reizen en ze vonden het geen enkel probleem als je er niet was mits je je verslagen op tijd inleverde. Half december waren we klaar met de tentamens en kwam het semester ten einde. Samen met een groep exchange studenten met wie ik heel close was, hebben we besloten om niet direct terug te gaan naar Nederland na de tentamens. We zijn toen naar Thailand gevlogen en hebben daar met elkaar Kerst en oud en nieuw gevierd en drie weken lang heel Thailand doorgereisd. Dat was heel bijzonder om op zo’n manier een keer de Kerstdagen door te brengen. Tegelijkertijd voelde het ook als een soort afsluiting van het semester en een geweldige tijd met elkaar. Na Thailand ben ik samen met Esmee nog naar Cambodja geweest en ook dat was heel bijzonder. We zijn onder andere naar de Angkor Wat Temple gegaan en naar de Killing Fields. Dat was enorm indrukwekkend maar echt een aanrader. De laatste week zijn we op het eiland Koh Rong geweest en daar onwijs genoten.

Ik kan echt iedereen aanraden om op exchange te gaan. Het geeft je zoveel meer mogelijkheden en het geeft je zoveel mooie momenten die je waarschijnlijk een heel leven lang met je mee zal dragen. Natuurlijk is het in het begin eng, maar ik ben nog nooit zo gelukkig geweest als tijdens mijn tijd in Hong Kong. Het geeft je ook heel veel terug op persoonlijk vlak. Je bent er natuurlijk alleen en daardoor word je op een aantal momenten echt op jezelf aangewezen. Hier leer je super veel van en je komt echt sterker uit zo’n avontuur. Hong Kong kan ik zeker aanraden als je besluit om op exchange te gaan. Het is een betoverende stad en als ik nu de kans zou hebben, dan zou ik direct terug gaan. Ik zou er geen seconde over na hoeven denken.

Het ATP fonds heeft mij geholpen om mijn droom te realiseren en dankzij het fonds was ik in staat om in Hong Kong te kunnen wonen. Ik ben daar heel dankbaar voor!

Om anderen te inspireren en motiveren om ook op exchange te gaan wil ik ze graag mijn verhaal vertellen. Ik heb onder andere een filmpje gemaakt in Hong Kong over een dag in het leven van een exchange student en een dag in het leven van een lokale student. Hier heeft een Duits vriendinnetje en mijn Chinese kamergenootje me bij geholpen! Dat was heel leuk omdat iedereen, zowel de lokale als de exchange studenten, wilden helpen en met allerlei ideeën kwamen. In dit filmpje is vooral te zien hoe de universiteit eruit ziet en alles speelt zich af op de campus.

Ook wil ik jullie graag een filmpje laten zien van mijn reis naar de Filipijnen wat door een goede vriend van mij gemonteerd is. Als jullie dat filmpje zien, dan weet ik zeker dat je de knoop zal doorhakken!

Last but not least wil ik graag afsluiten met mijn laatste Facebook update, net voor ik terug naar Nederland ging. Elke keer als ik deze tekst terug lees, voel ik me weer heel eventjes terug in Hong Kong en bevestigd het weer dat Hong Kong de beste keus so far was!

“After five months abroad, living in Hong Kong, passed form y minor, traveled to six countries, 16 flights, amazing friends from all over, a lot of experiences, seen the most beautiful places, best memories ever, a shitload of pictures, a life with almost no responsibilities, going out for dinner every single day, 5 months of wearing shorts and bikinis and an empty bank account is it time to go back to family, friends and the real world called “home”….”

Geef een reactie