In Mexico is niets hetzelfde

In een gesprek met een Mexicaans meisje dat erover denkt om in Nederland te gaan studeren werd er gevraagd of Nederland heel anders is dan Mexico. Een van mijn Nederlandse mede-studenten antwoorde daarop: ‘Ja, Mexico is wel heel anders ja, volgens mij is eigenlijk niets hetzelfde in Nederland als in Mexico’. Tot op dat moment had ik er eigenlijk nog niet zo over na gedacht, maar ik realiseerde me dat ze gelijk had: alles is anders in Mexico.

En dat is precies wat een uitwisseling in dit land zo geweldig maakt. Elke dag is er wel iets nieuws waarover je je kunt verbazen of verwonderen. Niet beter of slechter, maar zonder twijfel compleet anders. Op 4 augustus, midden in de zomervakantie, vertrok ik naar het verre, en volgens de meeste mensen enorm gevaarlijke Mexico om daar vijf maanden te gaan studeren in het plaatsje Cholula in de staat Puebla. Een jong meisje, alleen op pad naar zo’n ogenschijnlijk wreed land, dat was voor mijn omgeving toch wel even schrikken, waarom ging ik nou niet gewoon naar Wenen of Parijs? Echter, Mexico is een land met twee gezichten. Ten eerste is er het land van de drugshandel, geweld, criminaliteit en armoede, het land waar je als je blond meisje beter niet kunt gaan studeren. Gelukkig was ik eigenwijs genoeg om dit toch te doen en een andere kant van Mexico te ontdekken dan het beeld dat geschetst wordt door de media. Natuurlijk heeft Mexico verschillende problemen, maar Mexico is ook veel meer dan bijvoorbeeld de drugshandel waar het zo bekend om staat. Mexico is ook het land van de meest vriendelijke en behulpzame mensen die ik ooit tegen gekomen ben, het land van fantastisch mooie natuur en magische dorpjes, het land van heerlijke taco’s en tequila, het land van de Maya’s en Aztecas. Het is een land vol diversiteit in alle aspecten: in cultuur, natuur, klimaat, architectuur en veel meer. Ik ben dan ook blij dat ik de kans heb gekregen om deze tweede kant van Mexico te leren kennen en te studeren aan een van de meest prestigieuze universiteiten van Latijns Amerika: Universidad de Las Americas Pueblas in Cholula.

Cholula is een klein stadje gelegen in de staat Puebla op twee uur afstand van Mexico stad en is een van de veiligste staten van Mexico. In combinatie met mijn gezonde verstand heb ik me dan ook nooit onveilig gevoeld hier en overigens ook niet in omliggende staten en steden die ik bezocht heb. De universiteits campus is relatief klein maar prachtig, de manier van lesgeven lijkt soms meer op die van de middelbare school omdat je hier altijd les hebt in kleine groepjes en nooit in grote collegezalen maar soms is dit ook best fijn. Ik volgde vakken op het gebied van sociologie en filosofie, maar heb ook vakken van de business school en Spaans gehad, een lekker veelzijdig pakket dus! Sommige vakken werden in het Spaans gegeven en dat was in het begin best even pittig maar uiteindelijk goed te doen door de vriendelijke en behulpzame docenten (en Google Translate is ook een van mijn beste vrienden geworden).

Naast studeren was er dan ook nog meer dan genoeg tijd voor mooie, leuke en avontuurlijke uitstapjes, lekker eten en salsa dansen (want ja daar zijn ze in Mexico gek op!). Mexico is voor mij een land dat echt alles te bieden heeft: grote steden vol cultuur maar ook prachtige natuur. Bijna elke weekend ben ik wel op stap gegaan om het land te verkennen. Soms een dagje naar een klein plaatsje in de buurt, soms een (georganiseerd) weekendje weg naar steden of stranden die wat verder weg waren. Hoogtepuntjes voor mij waren een bezoek

aan het internationale kunst- & cultuurfestival Cervantino in mijn favoriete stad in Mexico: Guanajuato, en het beklimmen van de 5230m hoge vulkaan Iztaccíhuatl. Na afloop van deze al geweldige studieperiode ben ik ook nog op reis geweest door het zuidoosten van Mexico en aangrenzende landen Belize en Guatemala. Dit was ook een fantastische ervaring. Tijdens mijn reis heb ik nog weer zoveel prachtige en bijzondere dingen gezien. Veel mensen vragen me wat het allerleukste of allermooiste is wat ik heb gezien tijdens mijn reis, maar deze vraag is eigenlijk niet te beantwoorden. Want hoe valt er nu te kiezen tussen parelwittestranden met een helderblauwe zee, een van de meest indrukwekkende Maya piramide, brulaapen horen in de jungle, traditionele Maya dorpjes bezoeken aan een fabelachtig meer in Guatemala of walvisspotten op de Pacifische Oceaan? Ik ben blij dat ik ondanks mijn twijfels in het begin uiteindelijk toch gekozen heb voor de uitwisselingservaring in Mexico. Ik heb hier een enorm fijne tijde gehad, veel nieuwe ervaringen opgedaan en hoop geweldige mensen ontmoet. Dit alles met veel dank aan het ATP-fonds die dit heeft helpen mogelijk maken. Eén ding is zeker: deze ervaring ga ik nooit meer vergeten!

Activiteit

Sinterklaas Wat is nu een betere manier om de Nederlandse cultuur te promoten dan met mijn favoriete oer-Hollandse feest: Sinterklaas!? Terwijl in Nederland de discussie over zwarte Pieten, witte Pieten, bonte Pieten en stroopwafel Pieten doorwoekerde deden wij gewoon onze eigen versie zonder Pieten. Op de traditionele Sinterklaasavond op 5 december was ’t heerlijk avondje gekomen. Alle genodigden hadden vooraf de opdracht gekregen om een klein cadeautje te kopen en deze goed in te pakken: we gingen natuurlijk dobbelen! Dit bleek een groot succes, sommige cadeaus bleken zelfs met de verpakking er nog omheen erg populair en het was dan ook vechten om de mooiste pakjes, zeker toen er nog maar een paar minuten op de klok resteerden…. Ook de zelfgemaakte Hollandse lekkernijen als kruidnoten, appeltaart en speculaastaart vielen erg in de smaak. Eindelijk kon ik mijn mede studenten overtuigen dat we, naast stamppot en drop, ook echt wel dingen hebben die toch wel heel erg lekker zijn. Een erg gezellige avond!

International Day UDLAP Ook de informatiemarkt over studeren in het buitenland georganiseerd door UDLAP was een groot succes. Samen met twee andere Nederlandse studentes vertegenwoordigden wij gezamenlijk het tafeltje met informatie over studeren in Nederland. Uiteraard ging dit gepaard met lekker eten (pannenkoeken met appel en rozijnen, pepermunt en dropjes). Tegen al mijn verwachtingen in was Nederland erg in trek bij de Mexicaanse studenten als uitwisselingsland en ons tafeltje was dan ook bijna de hele middag druk bezet. Tijdens deze middag moesten we als land ook een typisch Nederlandse show neerzetten. Omdat we onze klompen in Nederland hadden gelaten, viel deze optie al snel af, en dus besloten we om voor oud-Hollandse spelletjes te gaan zoals koekhappen, spijkerpoepen en eierrace. Of onze fantastische show er nu voor gezorgd heeft dat de Mexicaanse studenten verliefd werden op Nederland dat is nog maar de vraag… maar de missie is wel geslaagd: komend academisch jaar komen er twee Mexicaanse studenten vanuit UDLAP een jaar vakken volgen bij ESHCC aan de Erasmus Universiteit en hopelijk zullen er nog vele volgen!

Geef een reactie