Amber Geurts in metropool Hong Kong

Hong Kong stelde ik me voor als een bruisende metropool van allerlei culturen, die ik graag wil ontdekken en leren kennen. En na mijn verblijf in Hong Kong is dat alleen maar bevestigt. Hong Kong lijkt op een grote stad, met veel winkels en winkelcentra, culturele instituties en een bruisend dagelijks leven, overdag en in de avond, en ook het hele weekend. Daarnaast zijn er vele typisch Chinese culturele aspecten terug te vinden, zoals in de muziek, kleding, het eten en de opbouw van de stad en de parken.

Studieverslag Uitwisseling naar Hong Kong

Uitwisselingsuniversiteit: Chinese University of Hong Kong (CUHK), Hong Kong, SAR
Periode: Van 28 augustus 2010 tot en met 2 janauri 2011

Studie uitwisseling naar Hong Kong

Hong Kong stelde ik me voor als een bruisende metropool van allerlei culturen, die ik graag wil ontdekken en leren kennen. En na mijn verblijf in Hong Kong is dat alleen maar bevestigt. Hong Kong lijkt op een grote stad, met veel winkels en winkelcentra, culturele instituties en een bruisend dagelijks leven, overdag en in de avond, en ook het hele weekend. Daarnaast zijn er vele typisch Chineze culutrele aspecten terug te vinden, zoals in de muziek, kleding, het eten en de opbouw van de stad en de parken. Maar ook echt mooi is de natuur o.a. op de vele omringende eilanden. Maar naast dat Hong Kong een mooie en veelzijdige plek is om te bezoeken, maken de ervaringen het echt super.

Het begin

Na een lang proces van aanmelding voor studie uitwisseling en fondsen, kon ik dan eind augustus vertrekken naar Hong Kong. Voor aanvang van mijn reis naar Hong Kong had ik me al lid gemaakt van de Facebook pagina voor Exchange studenten aan CUHK. Op die manier konden mensen al met elkaar spreken en afspraken maken, zoals het samen reizen naar de universiteit op de dag van aankomst. Ik had een directe vlucht naar Hong Kong en al in het vliegtuig ontmoette ik een mede exchange student. De vlucht verliep goed en eenmaal aangekomen nam ik samen met 2 andere exchange studenten een taxi naar de universiteit.

In de eerste week zaten alle exchange studenten bij elkaar in 1 gebouw, een tijdelijke huisvesting. Daar werden we begeleid door voornamelijk lokale studenten die ons van alles vertelden over de universiteit, haar omgeving en Hong Kong. Die eerste week bestond voornamelijk uit rondleidingen over de campus en in de stad, algemene informatie bijeenkomsten, etentjes en natuurlijk feesten.  Op die manier leren de exchange studenten elkaar goed kennen. Dit werd georganiseerd via het OAL, het Office of Academic Links/International Office, die de uitwisseling coordineert. Via het OAL worden tijdens de gehele uitwisseling vrijblijvend activiteiten en uitjes aangeboden, zoals een culturele tour, het verkennen van een aantal omliggende eilandjes of een material arts cursus. Alle exchange studenten krijgen daar ook een contactpersoon toegewezen, waar je terecht kunt met al je vragen.

Op CUHK leven de meeste studenten in hostels, die op de campus gelegen zijn. De campus is dan ook gigantisch, waardoor het dus ook gewoon is om nog steeds met de bus naar je lessen te gaan. Daar komt wel bij dat een wandeling over de campus ook de moeite waard is, aangezien de campus een prachtige omgeving heeft en mooie uitzichtpunten. CUHK heeft 4 colleges en het I-house, waarover de exchange studenten worden verdeeld. Na de 1e week in het tijdelijke hostel, trok ik in in mijn permanente hostel, Ming Hua Tang, samen met een paar andere exchange studenten. We werden verwelkomd door het hostelcommittee, dat ons hielp in te checken en ons uit eten nam. De volgende 2 weken waren er verschillende activiteiten in het hostel, voornamelijk spelletjes en late diners, die hielpen om elkaar beter te leren kennen. In mijn permanente hostel kreeg ik ook een lokale studente als kamergenoot. De kamer is wat klein, maar voorzien van het nodige: een bed, kast, bureau, stoel en boekenkast. Ook kreeg ik eenmalig beddengoed verstrekt. De badkamer, toilet en de keuken deel je met je verdieping. Ik deelde mijn kamer met een studente uit Hong Kong, waarmee ik het goed kon vinden. In het hostel zijn er ook gemeenschappelijke ruimtes, zoals de keuken, studieruimtes, wasruimte en een lobby met spelletjes, ping pong en een tv.

Het kiezen van de vakken was lastig. Vooraf had ik veel moeite gedaan om goede vakken te kiezen en me daarvoor online in te schrijven. Eenmaal aangekomen, bleek dat ik maar was ingeschreven voor 2 van de 6 vakken. De eerste drie weken van elk semester in CUHK staan dan ook wel bekend als de  add en drop period. In deze periode ga je gewoon naar de lessen toe, die je misschien wilt volgen. Wil je het vak niet meer volgen, dan drop je dat vak. Wil je een ander vak volgen, dan add je dat vak. Het droppen gaat gemakkelijk, maar het adden kan soms lastig zijn, omdat je soms zowel toestemming van de docent als de faculteit nodig hebt, soms er tijdoverlappen zijn en soms de les toch ineens in het Cantonees wordt gegeven. Na heel veel gedoe en rondgestuurd worden over de hele campus, was het me toch gelukt om 6 vakken te vinden die ik wilde volgens.

Uitwisselingsleven

Als uitwisselingsstudent leer je in het begin ontzettend veel andere uitwisselingsstudenten kennen. In de eerste week zie je ook voornamelijk alleen uitwisselingsstudenten en zit je met elkaar in 1 hostel. Zo maak je snel nieuwe internationale vrienden, waarmee je lessen volgt, Hong Kong ontdekt en reizen maakt. Pas toen ik naar mijn eigen hostel ging leerde ik wat meer lokale studenten kennen. Onder andere door de vele activiteiten van mijn hostel, die overigens erg kinderlijk zijn, zoals kat en muis spel, leerde ik de mensen in mijn hostel beter kennen. Het maken van contact met lokale studenten is lastiger, maar zeker wel de moeite waard. Naast de uitwisselings studenten en mijn hostelgenoten, leerde ik ook mensen kennen doordat ze me hielpen mijn weg te vinden op de universiteit, door de klassen die ik volgde en door mee te doen aan sociale activiteiten en sport.

CUHK heeft ook ontzettend veel verenigingen, voor allerlei soorten activiteiten, zoals sporten, debatteren, muziek etc.. Aan het begin van het semseter kun je je daarvoor opgeven. Wel zijn de meese verenigingen heel erg strict wat betreft aanwezigheid en inzet. Voor sporten geldt dat ze een college- of univeristeitsteam hebben, waar je selectie voor moet doen. Competitie is dus wel erg belangrijk in Hong Kong. Sommige verenigingen spreken voornamelijk in Cantonees, dus dat maakt deelname soms lastig. Zelf heb ik me aangemeld bij het zwemteam en het schermteam, waar ik bij beiden werd toegelaten.

In Hong Kong spreken de meeste mensen Cantonees of Engels. Zo leren kinderen op de basischool al Engels. Zelf heb ik dan ook meegedaan aan een Rural School Project, waarbij ik iedere vrijdag middag naar de Bishop Ford Memorial School ging, om daar een speciale reporters klas te helpen met hun Engelse vaardigheden. Samen hebben we ook een film gemaakt, die ik als het goed is ook zal ontvangen, zodra deze af is.

Voor China Mainland is een taalcursus Mandarijn toch een aanrader. Tijdens je verblijf leer je vanzelf wat woorden, maar een cursus is erg leuk, al helemaal als je dan naar China Mainland gaat, en in het Mandarijn kan afdingen en de weg vragen. In China heb je daarnaast echt Mandarijn nodig.

In vergelijking met andere landen in Azie, is Hong Kong relatief duur, hoewel nog steeds in de meeste gevallen gelijk of goedkoper dan Nederland. Vooral uit eten is goedkoop, al helemaal op de campus. Op de campus zijn vele kantines, waar je lekker kan eten van 9-21 uur. Sommige kantines zijn zelfs open tot 2uur ’s nachts.  Erg belangrijk om te weten over lokale studenten is dat zij houden van eten: ze kunnen dus gerust om 12uur ’s nachts nog gaan dineren. Uit gaan ze niet echt, je moet ze echt ervoor overhalen, maar ze mee uit eten nemen is geen probleem. Het uitgaansleven in Hong Kong is trouwens erg goed en vooral voor ladies ook nog eens erg goedkoop..

Uiteindelijk vond ik het aan het einde van mijn verblijf in Hong Kong erg lastig om afscheid te nemen. Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt en ik zou ze erg graag weer allemaal willen zien of opzoeken. De meeste contacten die ik heb gelegd zijn naar mijn idee voor lange duur. Ik mis ze nu al echt en spreek ze vaak.

Mijn ervaringen in Hong Kong hebben me veel geleerd en die ervaringen, lessen en nieuwe vrienden zal ik altijd met me meedragen. Hong Kong heeft me geleerd zelfstandiger te worden en voor mezelf op te komen. Je bent op jezelf aangewezen en daardoor leer je verantwoordelijk, zelfstandig en assertief te zien. Daarnaast stimuleerde het mijn initiativiteit en creativiteit, doordat ik nieuwe manieren bedacht om dingen op te lossen of te ondernemen. Ook heeft deze ervaring me opener gemaakt voor andere mensen, culturen en leefwijzen. Het is moeilijk precies te omschrijven, maar ik voel me nu erg veranderd, in positieve zin. Mijn uitwisseling heeft er ook voor gezorgd dat ik nu graag een internationale carriere nastreef. Daarnaast twijfel ik nu ook of ik wil verder studeren in Nederland. Ik overweeg nu om me aan te melden voor een master in Hong Kong.

Activiteiten ter stimulering uitwisseling

  1. Nederlandse hostelavond: In Hong Kong heb ik in mijn hostel een Nederlandse kookavond georganiseerd, waarbij ik hutspot had gekookt en ik samen met ongeveer 20 mensen uit mijn hostel een heleboel appelflappen heb gemaakt. Vooral de appelflappen vonden ze heerlijk, en nu zijn er een aantal die weten hoe ze die precies kunnen namaken. Daarnaast liet ik ze foto’s zien en vertelde ik verhalen en weetjes over Nederland. Zo wilde ik ze wat laten zien van Nederland, in de hoop dat ze enthousiast worden om naar het buitenland te gaan, mogelijk op exchange.
  2. Persoonlijk begeleid ik 2 studiegenoten in Nederland (nu 2e jaars) om volgend jaar op uitwisseling te gaan naar het buitenland. Een van de studenten wil graag naar Brussel, de andere naar Australie. Zij help ik door hun vragen te beantwoorden en tips te geven uit mijn uitwisselingservaring. Hopelijk zetten ze hun plannen door.
  3. Op donderdag 3 februari organiseerde Cedo Nulli, de faculteitsvereniging van de Sociale Wetenschappen, en het International Office van diezelfde faculteit een International Day voor studenten die op uitwisseling willen gaan. Op die dag heb ik een presentatie gehouden over Hong Kong van ongeveer 20 minuten, als ook informeel vragen beantwoord tijdens de borrel erna. Er waren zo’n 25-30 studenten aanwezig. In ieder geval 1 van die studenten wil nu graag ook naar Hong Kong, voor een summer school of voor uitwisseling. Volgend jaar zal ik waarschijnlijk ook rond november zo’n presentatie houden voor de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen, nu de Erasmus School of History, Culture and Communication. Dat is echter afhankelijk van mijn keuze voor de master, die ik misschien ook in Hong Kong wil doen.

Geef een reactie