Yashira Groenendijk op uitwisseling in Glasgow

Morgen zal ik terug keren naar Nederland, na bijna 4 maanden in Glasgow te hebben gestudeerd. Ik heb heel veel geleerd, veel leuke mensen leren kennen en vooral een fantastische tijd gehad en ik ben nog steeds dankbaar dat het ATP-fonds dit mede heeft mogelijk gemaakt. Ik besef nu nog meer dan daarvoor hoe belangrijk een uitwisseling is en hoe je erg veel leert op veel verschillende gebieden. Ik zal hieronder beschrijven op welke manier ik Nederland heb vertegenwoordigd in Glasgow.

Op 25 november 2010 werd er door de Universiteit in Glasgow een international fair georganiseerd waarbij verschillende landen met hun eigen stand hun land vertegenwoordigden. Ik deed dit samen met een ander Nederlands meisje, genaamd Susan Schreurs. Samen hadden we mensen Nederlandse koekjes, dropjes, oranje T-shirts en stroopwafels mee laten nemen, die wij vervolgens op onze stand hadden uitgestald. Daarnaast hebben we een kaart van Nederland en de logos van onze universiteiten uitgeprint en opgehangen. Daarnaast hebben we ook een lijstje opgehangen met redenen om naar Nederland te gaan, voorbeelden waren: In Nederland is veel onderwijs in het Engels en de meeste mensen spreken ook Engels. Er zijn veel verschillende culturen in Nederland en we hebben zelf ook een groot aanbod in entertainment en zijn erg toerist vriendelijk. Nederland ligt erg strategisch in Europa en het is daarom makkelijk om te reizen naar omliggende landen. Er zijn altijd veel internationale studenten op onze universiteiten, waardoor de universiteiten de studenten altijd erg goed helpen en er veel extra uitstapjes worden georganiseerd.

Het evenement duurde van 09.00 – 15.00 en ik was bijna de hele dag aanwezig (ik had 1 les waarbij ik aanwezig moest zijn en kon daarom niet bij de stand zijn). In Schotland is het nog niet erg populair om op uitwisseling te gaan naar het buitenland, daarom moesten wij erg ons best doen om mensen aan te moedigen. Twee meisjes waren zeer enthousiast en zijn vrijwel zeker dat zij naar Nederland willen gaan aankomend jaar. Echter, Rotterdam is onder hen niet erg bekend, vooral omdat de universiteit meer contacten heeft met Hogenscholen in Nederland. Ze zijn vaak bang dat het niveau hoger is dan hun huidige universiteit. Ik moet toegeven dat het niveau van de Erasmus Universiteit ook hoger ligt dan de Glasgow Caledonian University, maar heb daarbij verteld dat het juist goed is om hard te studeren en dat het je uiteindelijk verder brengt in je toekomst. Andere landen die aanwezig waren op de fair zijn: Denemarken, Polen, Finland, America, Spanje, Zwitserland, Duitsland, China en Frankrijk. Helaas konden een aantal andere mensen niet komen om bepaalde landen te vertegenwoordigen. Iedereen had erg zijn best gedaan om bepaalde lekkernijen uit hun land mee te nemen voor de stand. Voor mijn gevoel kwamen we erg enthousiast en open over, en ik denk dat ik ook een goede afspiegeling is van Nederland!
Ik heb mensen tijdens mijn uitwisseling meer over Nederland verteld dan wat er in Amsterdam te zien is. Ik heb vele discussies gehad over het onderwijs, over het culturele beleid, over onze openheid en directheid. Het is zo mooi om te zien hoe mensen over dingen denken in landen als America, Duitsland, Denemarken of Australië. In eerste instantie dacht ik vooral: We zijn allemaal westerse landen. Maar inmiddels heb ik geleerd hoe landen en culturen toch erg verschillen en waarden hechten aan hun eigen normen en waarden. Dit vind ik zelf het mooiste wat ik op mijn uitwisseling geleerd heb en zal de mensen uit heel de wereld die ik heb leren kennen dan ook erg gaan missen!
Yashira Groenendijk.

Geef een reactie