Feline Perrenet ontdekt Centraal Europa

Ifelinek ben erg enthousiast over mijn uitwisseling in Boedapest. De stad, de colleges, studenten vanuit alle hoeken van de wereld, het internationale karakter van de universiteit en het moeten verkennen van een ander land bevielen mij erg goed. Mede dankzij de gift van het ATP Fonds heb ik vijf onvergetelijke maanden meegemaakt. Ik raad het andere studenten aan de EUR dan ook zeker aan om een semester aan de Central European University te studeren. Ik hoop zelf in de nabije toekomst nog eens terug te gaan.

 

Verslag van mijn Verblijf in Boedapest

Vanaf september 2010 tot en met januari 2011 studeerde ik aan de Central European University in Boedapest, Hongarije. Ik koos deze universiteit omdat het een goed aangeschreven Amerikaanse universiteit is en omdat deze universiteit zich bevindt in Centraal Europa. Ik wilde al langere tijd graag een semester in Oost of Centraal Europa studeren, omdat dit gebied, en met name de geschiedenis en de cultuur ervan mij erg interesseren. Daarbij heeft de universiteit veel interessante gastprofessoren en een uitgebreid programma waarin “visiting scholars” lezingen houden. De professoren en studenten aan deze universiteit komen bovendien vanuit de hele wereld: meer dan 100 landen zijn in totaal vertegenwoordigd. Ik heb vijf colleges op het gebied van stedelijke sociologie, culturele en sociale antropologie, sociologische theorie, migratie en identiteit, en onderzoeksmethodologie gevolgd.

Het zoeken naar een studentenkamer in Boedapest is overigens niet moeilijk, binnen een week had ik een éénkamerapartement gevonden in Pest, vlak bij het centrale Deák Frenc Tér plein, de Donau en de Central European University. Ik woonde in een levendige buurt met veel theaters, filmhuizen, restaurants en cafés. Ondanks het zware programma was er genoeg tijd om de stad te verkennen: het populaire Pest met de vele cafés en expats, en het groene en rustigere Buda waar de meeste Hongaren wonen. Daarnaast heb ik verschillende steden, zoals Pécs, de Europese Culture Hoofdstad van 2010, bezocht en in het grootste meer van Centraal Europa, het Balatonmeer, gezwommen. De Hongaarse taal is misschien wel de meest ingewikkelde Europese taal om te leren (het is in de verte enigszins gelijkend aan het Fins), maar uiteindelijk kon ik mij in de meeste situaties met een klein beetje Hongaars en vooral Engels wel redden.

Ik ben erg enthousiast over mijn uitwisseling in Boedapest. De stad, de colleges, studenten vanuit alle hoeken van de wereld, het internationale karakter van de universiteit en het moeten verkennen van een ander land bevielen mij erg goed. Mede dankzij de gift van het ATP Fonds heb ik vijf onvergetelijke maanden meegemaakt. Ik raad het andere studenten aan de EUR dan ook zeker aan om een semester aan de Central European University te studeren. Ik hoop zelf in de nabije toekomst nog eens terug te gaan.

Verslag van een Activiteit over Studeren in het Buitenland

Op zaterdag 22 januari werd op de Central European University in Boedapest het International Cultural Festival gehouden. Studenten die afkomstig waren uit bijna dertig verschillende landen presenteerden informatie, eten, drinken, kledij, dans, muziek, etc. uit hun land van herkomst. De landen Albanië, China, Ethiopië, Roemenië, de Verenigde Staten, Armenië, Iran, Mexico, Noorwegen, Servië, Vietnam, Nederlands, etc. werden vertegenwoordigd met landentafels. Daarnaast waren er ook verzonnen landen, zoals een eco-land waarin milieubewustzijn centraal zou staan.

Mijn tafel over Nederland bevatte Engelstalige informatie over de mogelijkheden om als internationale student in Nederland te studeren. Studenten die deelnemen aan de tweejarige masterprogramma’s aan de Central European University kunnen één semester in het buitenland studeren. Omdat ik in het voorjaar van 2010 het initiatief heb genomen om een uitwisselingsovereenkomst tussen de Central European University en de Erasmus Universiteit Rotterdam op te zetten, heb ik tijdens het festival de kans aangepakt om dit aan meer studenten bekend te maken. Daarnaast heb ik een overzicht gemaakt van afbeeldingen van alle universiteiten in Nederland en een link naar de website van NUFFIC bij deze afbeelding geplaatst. Ook had ik afbeeldingen van schilderijen van Nederlandse kunstenaars en foto’s van Nederlands design bij de tafel geplaatst. Tot slot waren er stroopwafels, ontbijtkoek, oranje versiering, en ander Nederlands eten en drinken dat gewonnen kon worden bij een quiz die ik over Nederlandse universiteiten en Nederlandse trivia had samengesteld. Studenten kwamen met vragen over Nederland, de fietscultuur, de verschillende universiteiten, beroemde Nederlandse kunstenaars, etc. naar de tafel. Sommige studenten hadden al plannen om een periode in Nederland te studeren, anderen zullen het misschien in de toekomst overwegen.
(zie http://www.ceu.hu/studentlife/events/international-cultural-festival-2011)

Impressies van het International Cultural Festival

De Nederlandse Tafel

Studenten doen mee aan de Quiz over Nederland

Overzicht van Universiteiten in Nederland en Informatie voor Internationale Studenten

Impressies van Andere Tafels en Bezoekers van het Festival

Impressies van Boedapest en CEU

De Donau

De Central European University

Geef een reactie