Anouk in San Francisco

Sinds de middelbare school droomde ik er al van om op exchange naar de Verenigde Staten te gaan. Hollywood films fascineerde mij van jongs af aan, en ik wilde met mijn eigen ogen zien of alles er hetzelfde uitzag zoals in de films; de enorme miljoenensteden, de prachtige landschappen en de overdreven aardige mensen.

Toen ik hoorde dat ik was uitgekozen om naar San Francisco te gaan was ik dan ook meteen ontzettend enthousiast. Op 9 augustus begon mijn grote avontuur. Ik vond het moeilijk om afscheid te moeten nemen van iedereen, maar mijn vrienden en familie zorgde ervoor dat ik ze niet zomaar kon vergeten. In de laatste weken voor vertrek werd ik overladen met lieve fotoalbums, filmpjes en brieven. Op Schiphol drong het pas echt goed tot me door dat ik dit in mijn eentje ging doen. Eng, maar vooral ook een hele leuke en spannende uitdaging!

Eenmaal aangekomen bij mijn huis in San Francisco werd ik met open armen ontvangen door mijn huisgenoten. Mijn huisgenoten kwamen uit zuid Californië (uit de buurt van LA) en wilde meteen alles weten over de Nederlandse cultuur en tradities. Ik deelde mijn huis met vier meiden, en mijn kamer met twee meiden. Ik heb hier echter totaal geen moeite mee gehad omdat ik het goed met mijn kamergenoten kon vinden. Ze zijn allemaal hele goede vriendinnen geworden! We zijn vaak samen uitgegaan, hebben films gekeken en ik heb een huisgenoot zelfs gekoppeld aan een Nederlandse vriend. Zelfs nu ik weer thuis ben Skype ik nog vaak met ze. Verder was de universiteit ‘San Francisco State University’ 1 minuut lopen vanaf mijn huis, dus dit was perfect.

Toen ik de eerste dag wakker werd had ik nog redelijk veel last van een jetlag maar ik had heel veel zin om mijn nieuwe stad te verkennen. Samen met twee andere meiden ben ik naar de campus en de stad gaan kijken. De dagen erna ben ik steeds verliefder geworden op San Francisco. De stad heeft verschillende kanten en zelfs verschillende klimaten. Downtown is zakelijk en modern, terwijl de Mission Districs en Castro kleurrijk, creatief en relaxed zijn.

Ik studeerde aan San Francisco State University (SFSU). De universtiteit lag ongeveer 30 minuten van downtown in een rustig gebied. Hoewel veel Amerikaanse campussen bijna net zo groot zijn als een stad, was SFSU vergelijkbaar met de Erasmus Universiteit. Ik vond dit zelf wel fijn omdat alles overzichtelijk was en ik niet lang hoefde te lopen naar de verschillende gebouwen. Op campus was een hele open sfeer. In de zomer verzamelde iedereen zich op de grasvelden op campus en er waren studenten aan het hoelahoepen en skeeleren; niets was te gek! SFSU had ook een enorme foodcourt, gamezaal en bar. Daarnaast viel het sportgebouw mij meteen op. Dit zag er namelijk precies zo uit als in de films; een grote houten basketbalzaal met tribunes en de amerikaanse vlag, een zwembad, een hardloopbaan en rijen vol met prijzenkasten. Tijdens mijn uitwisseling studeerde ik Media en Communicatie aan SFSU. Ik had geen betere universiteit uit kunnen kiezen want SFSU beschikte over verschillende professionele productie studios en controle kamers. In Rotterdam heb ik nooit praktijk ervaring op kunnen doen met betrekking tot productie, dus ik was blij dat ik deze kans heb gekregen in San Francisco.

De internationale organizatie van SFSU (IEEC) organiseerde veel evenementen in de oriëntatie week en tijdens het semester. Zo ben ik gaan hiken en heb ik de Golden Gate Bridge, Fishermen’s Wharf en Ocean Beach bezocht. Tijdens deze week heb ik veel van mijn goede vrienden leren kennen. Na deze week voelde San Francisco echt al als ‘mijn tweede thuis’, en ik wist dat ik een overgetelijke tijd tegemoet ging. IEEC organiseerde elke donderdag een stapavond naar een bar. Dit was een super leuke manier om andere exchange studenten te leren kennen. Na twee weken kende ik iedereen in de bar. Omdat alle internationale studenten alleen waren en in dezelfde situatie zaten was het ontzettend makkelijk om nieuwe vrienden te maken. Daarnaast waren Amerikaanse klasgenoten ook altijd behulpzaam en aardig.

Verder ben ik erachter gekomen dat reizen een grote passie van me is. Voordat ik op uitwisseling ging naar San Francisco was ik nog nooit buiten Europa geweest en ging ik bijna nooit op vakantie. Ik vond het geweldig om onder gedompeld te worden in een andere cultuur en om met locals te praten. Daarnaast heb ik nog nooit zulke prachtige natuurlandschappen gezien.
Ik heb in een van de eerste weken een roadtrip gemaakt naar Santa Cruz en Big Sur. De weg langs de west kust was adembenemend mooi. Een week later ben ik met internationale vrienden een weekend naar LA gegaan. Hoewel downtown LA mij erg tegen viel, beschreef ik dit weekend toen al als ‘het beste weekend van mijn leven’. Ik heb alles gezien waar ik van droomde; de walk of fame, het Hollywood bord, Beverly Hills, Venice Beach, New Port Beach, Malibu en de Santa Monica Pier. Het weer en de sfeer waren top en dit voelde echt als een mini-vakantie tussen het studeren door. Daarnaast zijn mijn moeder en en mijn broer me op komen zoeken tijdens de Thanksgiving break. Nadat ik mijn familie trots San Francisco liet zien vertrokken we op een roadtrip naar Las Vegas, the Grand Canyon, Glen Canyon, Antelope Canyon, Bryce Canyon, Zion national park en Yosemite. Vegas was nog meer over-de-top dan ik verwachtte en nóg heftiger dan te zien is in films zoals ‘The Hangover’. In het algemeen is alles groter en meer uitgesproken dan in Nederland. Alle Nationale parken overtroffen mijn verwachtingen. Ik heb oprecht nog nooit zulke adembenemend mooie landschappen gezien. Het was altijd al mijn droom om een roadtrip te maken langs de westkust van de Verenigde Staten. Deze droom is eindelijk uitgekomen. Tenslotte ben ik aan het einde van mijn exchange een weekend naar San Diego, New York en Miami gereisd.

Ik kan met zekerheid zeggen dat mijn exchange de beste ervaring van mijn leven was. Ik ben een stuk zelfstandiger geworden en ik heb geleerd om alleen te zijn. In Nederland was ik altijd omringd door mijn vrienden en familie. Als er iets mis ging, kon ik altijd bij hen terecht. Tijdens mijn exhcange heb ik geleerd om minder te stressen over dingen die er bijna niet toe doen. Daarnaast heb ik veel over mezelf geleerd en ik heb een beter beeld gekregen van wat ik na mijn studie wil gaan doen. Ik hoop in de toekomst zeker om meer te kunnen reizen, want er zijn nog zo veel mooie plaatsen op de wereld die ik nog wil zien! Tenslotte heb ik veel geleerd van alle verschillende culturen waarmee ik in aanraking ben gekomen en heb ik vrienden voor het leven overgehouden aan deze exchange.