Hugo in Sydney

Onderkomen
Toen ik eenmaal de bus had gevonden en bij het hostel aankwam, was het ook wel even wennen aan het rumoer van een hostel. Gelukkig ontmoette ik gelijk wat backpackers en studenten tijdens een georganiseerde rondleiding door Sydney en zo zag ik gelijk al de wonderschone hoogtepunten van Sydney. Hierdoor leerde ik binnen zes uur na aankomst al de stad en wat mensen kennen.

De volgende dag vertrok ik naar een hostel dichterbij de universiteit. Hier deelde ik met twee anderen een kamer en had ik beschikking tot een keuken om te koken en een woonruimte. Hier ben ik enkele weken verbleven in mijn zoektocht naar een woning. In deze tijd vonden de introductie-activiteiten van de universiteit plaats, dus het zoeken naar een vast onderkomen liep niet geweldig, omdat dit dus steeds onderbroken werd door de introductie. Wonen op campus had niet mijn voorkeur en dus ging ik zelfstandig op zoek naar een kamer. Via advertenties opgehangen op de universiteit en de website Gumtree (het Australische Marktplaats) vond ik uiteindelijk een kamer op een ideale locatie. Deze was nabij de universiteit, het strand en ook dichtbij OV richting het centrum. De perfecte locatie voor zowel de toerist en de student in mij. Het voordeel van deze kamer was onder andere dat hij onbeperkt Internet had, waardoor ik het contact met het thuisfront goed kon aanhouden.

Onderwijs
Het onderwijs in Australië verschilt flink van dat in Nederland. Zowel qua aanpak en studieleven zie je een heleboel verschillen. De studie daar had een hele nationale focus, in tegenoverstelling tot de internationale focus van IBCOM. De vakken focusten zich heel erg op Australische voorbeelden en contexten.  Je merkt dan wel dat er een verschil in kennis zit tussen de lokale studenten de internationale student. Het kan in het begin voor een uitwisselingsstudent dan ook lastig zijn om je goed te kunnen vinden  in het lesmateriaal, omdat de praktijkvoorbeelden dan toch niet de juiste snaar raken.  Ook heeft het Australische onderwijs een veel grotere focus op praktijktoepassing van theorie.  In Nederland ben je voornamelijk bezig met essays schrijven en theorie, terwijl op UNSW ik juist meer met praktische opdrachten bezig was. Hierbij kwam mijn Nederlandse voorkennis soms wel van pas. Ik kan dus hierover concluderen dat de studies elkaar aanvulden en juist daarom zo’n uitwisseling de moeite waard is; je ervaart een andere kijk op jouw focusgebied.
Als ik hieruit verbeteringen voor de EUR zou moeten concluderen, dan vind ik vooral het includeren van de praktijk iets wat ik graag op de EUR zou willen zien. Ik vind dit namelijk de beste manier van voorbereiding op je carrière. Ik heb ook gemerkt hoe belangrijk het is om een ‘common reference frame’ te hebben, oftewel dat de voorbeelden en referenties die gebruikt worden in het onderwijs door iedere student gesnapt worden. Dit betekent het gebruik van relevante praktijkvoorbeelden waar iedereen zich in kan vinden. Dit gebeurde in Australië niet echt en dat maakt het voor studenten lastiger het materiaal te snappen. Zo zie je maar dat een uitwisseling je ook nieuwe inzichten over studeren en potentiële verbeteringen van je studie verschaft.

Sociaal
Het gehele Australische studentenleven was heel anders dan het Nederlandse; het was veel meer gebaseerd op de campus. Er was meer levendigheid, meer activiteiten vonden plaats en het er was constant druk.  Als je rondliep was er altijd leven in de brouwerij, veroorzaakt door de vele clubs (van Koreaanse Karaoke-clubs tot voetbalteams) die altijd barbecues organiseerden en geld aan het inzamelen waren. Hierdoor had de campus een veel warmere en betere uitstraling dan de EUR. De gratis barbecues rondom campus illustreerden dat het meer was dan een plek om alleen te studeren. Er waren meerdere winkels, computerzaken, boekenwinkels, woningen, een concert/evenementenzaal  en nog veel meer.  Nog iets wat opviel op de campus dat Engels niet de meest voorkomende taal was, getuigend van het multiculturele karakter van de universiteit. Je hoorde vele talen uit alle uithoeken van de wereld. Wanneer overkomt het mij op de EUR dat ik op 1 dag Grieks, Koreaans en Spaans leer spreken? Door dit multiculturele aspect sta ik nu meer open voor andere culturen en heb ik een minder stereotypisch beeld van veel landen, gewoon omdat je nu ‘first-hand experience’ hebt met mensen uit verre oorden.  Ik heb veel internationale vrienden gemaakt op de universiteit, waar ik nu nog steeds regelmatig contact mee heb. Met een groepje van zeven mensen heb ik na het semester een rondreis gemaakt langs de Australische oostkust. Twee weken in een camper brengt je dichter bij elkaar en ik weet zeker dat ik met al deze mensen nog een lange tijd contact zal hebben. Een groot nadeel is dat je niet zomaar even naar Mexico of Korea gaat. Natuurlijk is het lastig contacten goed aan te houden, vooral zonder dat je elkaar ziet, maar met de huidige staat van de techniek is het een stuk makkelijk om contact te onderhouden. Ik wacht dan ook met smart op het moment dat ik deze mensen terugzie. Mocht ik ooit op reis gaan, zal ik wel twee keer erover nadenken of ik deze mensen kan bezoeken, want aarzelen zal ik zeker niet mocht de mogelijkheid zich voordoen. In zo’n relatieve korte tijd groei  je zo erg naar elkaar toe, dat is echt lastig voor te stellen. Op sociaal vlak maak je heel veel ontwikkeling door in zo’n periode, vooral qua instelling en houding. Deze persoonlijke ontwikkelingen die je doormaakt als gevolg van zo’n reis zijn absoluut onbetaalbaar.
Ook mijn persoonlijke plannen zijn na deze ervaring enigszins gewijzigd ; ik weet beter wat ik binnen mijn sector wil gaan doen en wat bij me past. Interne communicatie boeit me nu veel meer door het vak Customer Relationship management, waarin duidelijk werd hoe belangrijk deze afdeling binnen een bedrijf is om de relatie met de klanten goed te kunnen beheren. Ook sta ik nu meer open voor een toekomst over de grens.

Voordelen
De uiteindelijke voordelen van het doen van deze reis zijn talloos. Ten eerste ben ik door deze reis veel zelfstandiger geworden. Ik ben nu meer gewend aan zelf dingen regelen en deze zelfstandigheid ontwikkelt je probleemoplossend vermogen dan ook. Ik moest mijn eigen weg door de stad vinden, opnieuw beginnen met vrienden maken en mezelf een andere cultuur eigen maken. Door dit te doen merk je dat je zelfstandiger en pro-actiever wordt en meer initiatief gaat nemen.  Ik heb mezelf beter leren kennen en weet ik beter wat bij me past en wat ik wil in het leven. Een zakelijkere aanpak en prioriteiten stellen horen hier ook bij. Door dit alles krijg je meer zelfvertrouwen, wetende dat toen ik ergens anders compleet opnieuw begon zonder hulp, ik mezelf prima kon redden en kon aanpassen. Je staat opener tegenover andere culturen en andere mensen. Het heeft me geholpen objectiever in het leven te staan, want je merkt dat je absoluut niet op basis van stereotypes kan oordelen.  Uiteindelijk trek ik uit deze persoonlijke ontwikkelingen veel voordelen op professioneel vlak, zoals de pro-activiteit, zelfstandigheid, aanpassingsvermogen en h3et vermogen probleemoplossend te denken. Vooral in het huidige milieu vol internationalisering en interculturele, globale economieën zullen mijn aanpassingsvermogen en interculturele vaardigheden van pas komen. Academisch gezien denk ik ook dat deze reis de motivatieboost is die ik nodig had, dat beetje extra wat me pusht om af te studeren. Nu ik meer van de wereld heb gezien weet ik beter wat ik wil en kan ik er weer vol motivatie tegenaan.
Als activiteit om andere mensen enthousiast te maken voor een periode in het buitenland, heb ik met iets bijzonders meegedaan. Voor The University of New South Wales werd een promotie-filmpje gemaakt om potentiële exchange studenten enthousiast te maken om daar te komen studeren. In dit filmpje werd op de universiteit, het bekende strand van Bondi en bij enkele andere toeristische hoogtepunten gefilmd. In dit promotiefilmpje werd uitgelegd waarom Sydney (en UNSW) de ideale plek was om te studeren. Voor deze promo werden mensen vanuit verschillende culturen gefilmd en gefotografeerd voor deze promotie doeleinden. Ik moest dan ook toestemmen met het feit dat dit overal zou kunnen opduiken als promotie en dus hergebruikt zou kunnen worden. Omdat dit heel professioneel aangepakt was, was het in mijn ogen de meest effectieve en leuke manier om bij te dragen aan het enthousiasmeren van potentiële studenten. Ik hoop door middel hiervan ook daadwerkelijk iemand te bereiken. Vooral omdat het met een professionele fotograaf en filmploeg werd opgenomen, denk ik dat het bericht dat een uitwisseling zeker de moeite waard is des te krachtiger overkomt.  Hieronder de bevestiging van Julie Constable, de coördinator van deze promo-activiteit.

Geef een reactie