Yasmin’s lofzang op Istanbul

Op 3 september 2009 vloog ik vol spanningen naar Istanbul om een semester hier te gaan studeren. Het afscheid nemen vond ik moeilijk, maar toen ik Istanbul zag werd ik opslag verliefd op deze stad en was ik Nederland alweer helemaal vergeten. De zon scheen en toen ik de eerste dag tijdens een boottocht in de Bosphorus dolfijnen zag zwemmen, wist ik zeker dat het een geweldige tijd ging worden! Uiteindelijk ben ik nog een semester langer gebleven.

 

Istanbul memories

Na tien geweldige maanden ben ik weer aangekomen in Nederland. Het is erg wennen en ik mis mijn vrienden die ik in Istanbul heb gemaakt, maar ik ben ook blij om mijn vrienden hier weer te zien en te fietsen in het Nederlandse windmolen- en koeienlandschap. Afgelopen zondag 4 juli hield ik een Turkse avond bij mij in de tuin met zonnig weer net als in Istanbul. Op deze avond heb ik mijn vrienden en familie verteld over mijn geweldige en leerzame ervaring in Istanbul en hun een beeld gegeven over de Turkse cultuur.

De avond begon om 7 uur met een Turkse maaltijd. Ik ben eerst naar de Turkse supermarkt in Delft geweest en kon alles vinden wat ik in Istanbul ook kon kopen! Ik ben blij dat ik het heerlijke Turkse eten straks niet in Nederland hoef te missen. Voor mijn vrienden heb ik köfte (Turkse pittige gehaktballen) gebakken met bulgur pilav (Turkse rijst) en een Turkse salade met watermeloen gemaakt. Natuurlijk moest hier raki uit Istanbul bij gedronken worden! Na het eten hebben we nargile (waterpijp) gerookt en Turkse ‘cay’ in Turkse thee glaasjes gedronken. Ook had ik baklava, Turks fruit, zonnebloempitten, dadels en leblebi (geroosterde kikkererwten) uit Istanbul meegenomen voor het dessert.

Het was een erge gezellige avond met Turkse muziek en een kleine Turkse taalcursus. Gedurende de avond heb ik mijn vrienden verschillende Turkse woorden geleerd zoals ‘Merhaba’ (Hallo) en ‘Serefe!’ (Proost!). Ook heb ik een presentatie gehouden en mijn foto’s laten zien. We hebben aan het einde van de avond een deel van mijn favoriete Turkse film ‘Mutluluk’ gekeken en door de raki traditioneel op zijn Turks gedanst. Voordat iedereen weer naar huis ging, heb ik aan mijn vriendinnen een klein armbandje gegeven met een blauw Turks oogje wat beschermt tegen het kwaad.

Het was een erg geslaagde avond en mijn vrienden willen nu ook zeker naar het buitenland gaan om nieuwe culturen en talen te leren kennen!  Het is jammer dat mijn uitwisseling is afgelopen, maar ik zie het als een nieuw begin. Ik heb nu hele goede vrienden in de hele wereld, die ik deze zomer ga opzoeken en ik wil graag mijn master ook in het buitenland volgen. Ik raad het iedereen aan om ook in het buitenland te gaan studeren en wil graag meer studenten stimuleren.

Heel erg bedankt en veel succes verder!

Groetjes,

Yasmin Kursun

Geef een reactie