Paris is always a good idea

Parijs is één van de mooiste steden om als ACW-student te studeren. Ondanks mijn heimwee naar Parijs, word ik erg vrolijk als ik aan mijn uitwisseling terugdenk. De internationale studenten, de culturele activiteiten en de interessante vakken hebben mijn uitwisseling tot een succes gemaakt. Dankzij het ATP-fonds heb ik mijn droom, om in Parijs te wonen, kunnen verwezenlijken.

De EUR heeft sinds kort een partnercontract met Sciences Po Paris. Ik vond het erg spannend om naar Parijs te gaan, omdat niemand van de EUR ervaring had met een uitwisseling naar Parijs. Ik hoop dat mijn ontdekkingstocht door Parijs andere studenten inspireert, of voor hen de drempel verlaagt, om ook in Parijs te gaan studeren. Het is in ieder geval mijn beste keuze ooit geweest.

Het laatste weekend van augustus 2013 ben ik naar Parijs verhuisd. Het herfstsemester van Sciences Po Paris begint in september en eindigt in december. Je kunt dus voor kerst terug zijn. Ik heb voor Sciences Po Paris gekozen, omdat de vakken die zij aanbieden heel interessant zijn. Daarnaast is de culturele hoofdstad natuurlijk de ideale plaats voor een ACW-student. Ook biedt Sciences Po veel vakken aan die gericht zijn op Parijs en Frankrijk, wat ik erg leuk vond. Ik heb onder andere vakken gevolgd over de Franse Revolutie, de Franse kunstgeschiedenis en Franse detectives. Verder heb ik een Franse taalcursus gevolgd, wat uiteindelijk mijn meest praktische vak was. Sciences Po is de Franse top universiteit, waar onder andere alle grote politiekleiders gestudeerd hebben. Dit maakt het natuurlijk extra bijzonder om daar te kunnen studeren.
Ik had mijn woning al gevonden voordat ik naar Parijs verhuisde. Ik had eind mei 2013 de kans om mijn woning te gaan bekijken. Mijn appartement was om de hoek bij Pere Lachaise in the 20ste arrondissement. Dit is één van de nieuwere districten van Parijs; erg mooi en niet erg toeristisch. Dit is fijn want naar mate je langer in Parijs bent, zul je je steeds meer gaan ergeren aan de toeristen. Parijs wordt echt een tweede thuis waardoor je jezelf niet meer als toerist beschouwt. Sciences Po heeft een zwaarder programma dan de EUR, maar het is zeker te doen binnen de daarvoor gestelde tijd. Sciences Po wil heel graag haar naam als top universiteit van Frankrijk behouden, om die reden zijn ze minder praktisch en meer academisch ingesteld dan de EUR. Hoe interessant al mijn vakken ook waren, toch was mijn Franse taalcursus het meest praktische vak dat ik heb gevolgd. Helaas spreken de Parijzenaren nog steeds weinig tot geen Engels, waardoor ik genoodzaakt was Frans te spreken. Hoewel ik op de middelbare school een internationaal Frans certificaat heb gehaald, was de taalcursus toch heel nuttig om de vocabulaire weer op te halen. Uiteindelijk was deze cursus dus erg belangrijk om mijzelf verstaanbaar te maken in Parijs.
Ik ben heel erg tevreden over mijn tijd in Parijs. Naast het ontdekken van een nieuwe universiteit en de stad, was het voor mij ook echt een ‘eyeopener’ op persoonlijk vlak. Achteraf kijk ik er met een brede grijns op terug, omdat ik het toch maar even heb gedaan. Hoewel de meeste mensen altijd erg behulpzaam zijn, moet je het uiteindelijk wel zelf doen. Toch vond ik het een voordeel dat ik de eerste EUR student was die op uitwisseling naar Parijs kon. Dit gaf mij echt de ultieme kans om zelf de universiteit en de stad te ontdekken; wat een ontzettend leuke ervaring is. Na deze ervaring realiseer ik mij pas dat de wereld letterlijk aan mijn voeten ligt. Door deze geweldige tijd, is Parijs echt als mijn thuis gaan voelen. Hoewel ik er maar 4 maanden heb gewoond, loop ik inmiddels door Parijs alsof ik door Rotterdam loop. Een uitwisseling laat je inzien dat je tot meer in staat bent dan je van te voren had verwacht. Dus naast mijn academische ontwikkelingen is Parijs ook de plaats geweest voor wijze levenslessen.

 

 

Mijn uitwisseling in Parijs is voor mij zeker de kers op de taart geweest. Sciences Po heeft mij de ultieme kans geboden om zelf internationale ervaring op te doen. Ik heb veel leuke mensen leren kennen en veel interessante aspecten van de Franse kunst en cultuur geleerd. Deze combinatie heeft ervoor gezorgd dat ik nu, naast de Nederlandse kunst- en cultuursector, ook de kunst- en cultuursector van Parijs en andere delen van de wereld heb leren kennen. Dit was precies waarom ik op uitwisseling naar Parijs ging!
Mijn activiteit over studeren aan Sciences Po Paris

 

Op woensdag 8 januari was er een voorlichtingsbijeenkomst over studeren in het buitenland georganiseerd door het International Office. Een aantal studenten, waaronder ik, waren uitgenodigd door Sabaï Doodkorte om onze ervaringen te delen. Aan de hand van een fotopresentatie, heb ik onderwerpen behandeld zoals veiligheid, huisvesting, openbaar vervoer en de universiteit Sciences Po Paris. Kortom een kleine indruk van een uitwisseling naar Parijs. Na de algemene voorlichting van Sabaï was het woord aan de studenten om over hun tijd in het buitenland te vertellen. Het merendeel van de aanwezigen, tweedejaars studenten Geschiedenis en ACW, wist al welke bestemming zij zouden kiezen. Een aantal ACW-studenten waren geïnteresseerd in Parijs. Aangezien Sciences Po Paris pas een jaar een partner is van het Erasmus, was deze voorlichtingsbijeenkomst pas de eerste kans om een echte ervaring te horen.
Het International Office had gevraagd of ik een wervend stukje wilde schrijven voor de voorlichtingsbrochure en de website. Tevens heb ik mijn ervaring omschreven in een verslag voor het International Office. Mochten mensen door mijn ervaring te lezen geïnteresseerd zijn in Parijs, dan kan het International Office het verslag naar deze studenten sturen. Zij kunnen indien zij nog vragen hebben of meer informatie willen, mij een e-mail sturen. Dus naast de voorlichtingsbijeenkomst, zal ik waar nodig de studenten helpen met hun uitwisseling naar Parijs.

 

Na deze bijeenkomst ben ik in contact gekomen met studenten die dit jaar naar Parijs toe willen. Inmiddels is bekend dat er volgend jaar vier ACW-studenten naar Parijs gaan. Ik vind het erg leuk om studenten te helpen bij hun uitwisseling. Wat ik heel bijzonder vind, is dat mijn ervaring bij een aantal studenten de knop heeft omgezet om daadwerkelijk op uitwisseling te gaan. Ik herinner mij namelijk al te goed de persoon die mij heeft geïnspireerd. Ik ben diegene nog elke dag dankbaar. Nu ik weer helemaal terug in Nederland ben, vind ik het erg leuk om op deze manier met Parijs verbonden te blijven. Uiteindelijk hoop ik dat de studenten die dit avontuur aan durven, net zo’n leuke ervaring krijgen als ik. De keuze om wel of niet op uitwisseling te gaan blijft altijd lastig, maar achteraf geef ik Audrey Hepburn helemaal gelijk: Paris is Always a Good Idea.

Geef een reactie