Linda van Hoorn gaat ‘Down Under’

Na maanden van organiseren, regelen, en vooral stress was het dan eindelijk zo ver om naar de andere kant van de wereld af te reizen, ik ging ‘Down Under’! De 30 uur durende vlucht – met een tussenstop in Beijing – was erg vermoeiend. De taxi bracht mij naar het hostel aan het strand waar ik de eerste week verbleef. In juli is het hartje winter in Australië, maar het viel nog best wel mee met het weer. ’s Avonds kon ik dan ook niet wachten om een stukje langs het strand te lopen.

De eerste week was erg druk. Ik moest namelijk een kamer zoeken. In totaal heb ik 6 kamers bezichtigd. Gelukkig zat er één kamer bij die aan mijn wensen voldeed. Het hele huis – gevestigd op 15 minuten loopafstand van de universiteit – bestond uit 14 kamers die allemaal waren verhuurd aan studenten. Er kwam elke dag een schoonmaakster langs en mijn huisgenoten waren erg aardig. Ik voelde mij daarom gelijk thuis.

Introductieweek
Na helemaal gesetteld te zijn begon de introductieweek. Een hele week vol met activiteiten georganiseerd door de universiteit. De activiteiten bestonden uit een dans –en zang voorstelling van Aboriginals – de oorspronkelijke bewoners van Australië -, een bijeenkomst waarbij alle nodige informatie werd verschaft, inschrijving bij de universiteit, een interactieve campustour, een bezoek aan de Taronga Zoo, een high tea en een barbecue. Het was ontzettend leuk en gezellig en ik ontmoette een heleboel uitwisselingsstudenten van over de hele wereld. We wisselden direct onze Australische telefoonnummers uit en voordat ik het wist had ik er tal van nieuwe vrienden bij.

UNSW en Sydney
De campus is erg groot, groen, modern en levendig. Het is dichtbij het centrum, meerdere stranden en eenvoudig te bereiken met OV. Er worden vaak activiteiten georganiseerd zoals feesten in The Roundhouse – een gebouw met een bar, café waar lekker eten te koop is, en een grote dansvloer binnen en buiten -, bandcompetities, markten, etc. Daarnaast zijn er veel handige voorzieningen zoals een erg ruime en moderne bibliotheek, gezondheidszorg kantoor, dokter, sportscentrum met een fitnessruimte, danszalen, zwembad, etc.
Sydney is een grote, moderne en bruisende stad waar altijd wel iets leuks te doen is. De stad heeft ontzettend gezellige uitgaansgelegenheden, veel goede restaurants en elke zaterdag is er vuurwerk te bewonderen in de haven van de stad, Darling Harbour. Er wordt bijna elk weekend wel iets georganiseerd, zoals festivals, optredens, markten en kunstexposities. Zo ben ik bijvoorbeeld naar het Surry Hills Festival geweest waar veel muzikanten optraden, spelletjes konden worden gespeeld en kleding, sieraden en eten en drinken kon worden gekocht. Het Aroma Festival  bestond uit enorm veel kraampjes waar spullen – vooral veel verse etenswaren – werden verkocht uit verschillende landen en continenten. Er was zelfs een kraampje met echte Hollandse poffertjes en pannenkoeken! Ten slotte ben ik naar een kunstexpositie geweest waar kunst van verschillende Australische kunstenaars bezichtigd kon worden op een oud industrieterrein.

Ik volgde vier vakken aan The University of New South Wales (UNSW):

 • Staging Australia: over Australisch theaterstukken en theaterschrijvers en hoe het Australische nationalisme wordt gerepresenteerd in theaterstukken.
 • Film Genres: over komedie films, hoe deze zijn ontstaan, de conventies en wat de acteurs zo grappig maakt.
 • Issues in Film Styles and Aesthetics: over allegorieën (diepere betekenissen) in films, hoe men deze kan vinden (zien) en begrijpen (lezen).
 • Screen Culture: over de eerste films die ooit zijn gemaakt, de uitvinding van animatie, 3d, 4d, IMAX, etc.

Ik heb heel erg veel geleerd van deze interessante vakken. De drie filmvakken bestonden uit een screening van een film eens per week met daaropvolgend een discussie. Als huiswerk moesten er veel academische teksten worden gelezen en papers worden geschreven. Deze leermethode sprak mij erg aan. Ik had erg vriendelijke en vakkundige professoren. Het lesniveau was ongeveer gelijk aan dat wat ik gewend was van de Erasmus Universiteit. Ten slotte heb ik uiteraard mijn Engelse taalvaardigheid aanzienlijk verbeterd en verrijkt.
Eens per twee weken werden er activiteiten georganiseerd voor uitwisselingsstudenten door de ‘Aussie Mates’. Aussie Mates zijn Australische studenten die uitwisselingsstudenten willen helpen om elkaar te leren kennen door ze bij elkaar te brengen, hen informatie te verschaffen over het leven in Sydney en om hen een leuke tijd te bezorgen zodat zij zich snel thuis voelen in de nieuwe omgeving. Mijns inziens hebben ze hun taak zonder twijfel volbracht. Ze hadden veel activiteiten georganiseerd zoals kroegentochten, een bezoek aan de Opera House, The Harbour Bridge, Luna Park, Sydney Aquarium en discotheken. Mede door deze activiteiten en de introductieweek van de universiteit heb ik veel studenten leren kennen. Met sommigen van hen heb ik zelfs rondgereisd en heb ik nu zelfs nog steeds veel contact mee.

Rondreizen
Australië is een waanzinnig land om rond te reizen. Het is zo groot dat je wel verplicht bent om met het vliegtuig te reizen als je niet zo heel veel tijd hebt. Na mijn studieperiode ben ik één maand lang gaan rondreizen en heb ik zo veel fantastische plekken gezien. Ik ging naar Perth (een grote stad in het westen), naar Darwin (een stad in het noorden), naar Melbourne (een stad in het zuiden), heb ik langs de Great Ocean Road (de zuidkust) gereden, reisde ik de oostkust af van Brisbane tot aan Cairns en bezocht ik ten slotte Alice Springs en The Red Centre (in het midden van Australië). Op al deze plaatsen was weer een totaal ander klimaat en natuur. Alsof ik steeds in een ander land was beland. De mooiste plekken waar ik ben geweest waren The Great Barrier Reef waar je kunt snorkelen en duiken om de meest gekleurde vissen en koraal te zien, de Whitesundays met helder blauw water en papier wit zand, de enorm grote, rode rotsformatie Ayers Rock en last but not least de Pinnacles met kalksteenformaties en geel zand.

Er zijn tal van verschillen tussen Australië en Nederland:

 • De Australische winter is zoals de Hollandse zomer.
  8 uur tijdsverschil tijdens de Hollandse zomertijd en 10 uur tijdsverschil tijdens de Hollandse wintertijd.
 • Het verkeer rijd links.
 • Huizen, natuur, dieren, etc. zijn totaal anders. Zo zijn bijvoorbeeld kakkerlakken heel normaal.
 • Feesten – waaronder ook discotheken en kroegen – beginnen erg vroeg (rond 20:00) en zijn al vroeg afgelopen (rond 24:00).
 • Australiërs zijn erg sportief. Je ziet ze overal op straat joggen.
 • Australiërs maken zich veel minder druk. ‘No worries mate!’ is daarom ook een veel gebruikte uitspraak.

Persoonlijke ontwikkeling
Op uitwisseling gaan was erg goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb mijzelf beter leren kennen, en vooral mijn sociale vaardigheden en Engelse taalvaardigheid aanzienlijk verbeterd. Ik kende nog bijna geen mensen in Australië waardoor ik wel werd gepusht om anderen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken. Daarnaast moest ik veel dingen zelf regelen en organiseren. De sfeer en situatie was zo anders dan ik gewend was, dat ik zelfs op mezelf ging rondreizen, ging bungee jumpen en skydiven. Dit zou ik nooit van mezelf verwachten voordat ik op uitwisseling ging.

Afsluiting
The University of New South Wales is een goede universiteit, Sydney is een geweldige stad om te wonen en Australië is een prachtig land om rond te reizen. De periode dat ik in Australië heb doorgebracht was de beste tijd van mijn hele leven! Ik zal het nooit meer vergeten en niemand kan mijn impressies, ervaringen en herinneringen ooit nog van mij afpakken. Mede dankzij het ATP fonds kon mijn wens om te studeren in Australië in vervulling worden gebracht. Hierbij wil ik het fonds daarom bedanken.

Geef een reactie