No worries in awesome and amazing Australia

Over studeren in het buitenland dacht ik vroeger altijd: ik heb het hier in Nederland erg naar mijn zin, dus waarom zou ik voor zo lang naar het buitenland willen? Deze onzekerheid werd veel minder nadat ik in Rotterdam naar een ‘international food evening’ ben geweest. Door vele ervaringen van buitenlandse studenten in Rotterdam te horen, werd mijn onzekerheid weggenomen. Thuis ging ik me meer verdiepen in studeren in het buitenland en ook ging ik opzoeken welke buitenlandse universiteiten er allemaal partner waren van mijn faculteit. Toen ik zag dat er ook Australische universiteiten op de lijst stonden was ik verkocht! Ik had altijd al een droom gehad om naar Australië te gaan. Dat deze droom ook TIJDENS mijn studietijd uit zo kunnen komen, dat had ik nooit durven denken.

Na een lang keuzeproces had ik gekozen voor de University of New South Wales (in Sydney). Daarna duurde het erg lang voordat ik wist of ik daar zou worden geaccepteerd. Maar uiteindelijk, op 24 mei 2012, kwam het verlossende mailtje: ze hadden mij gelukkig geaccepteerd!
Het studiejaar van de University of New South Wales (UNSW) begon erg vroeg in vergelijking met andere universiteiten, waardoor ik al eind juni naar Sydney zou moeten vliegen. Ik had dus nog maar iets meer dan een maand waarin ik alles voor mijn studietijd in Sydney moest regelen en waarin ik ook nog eens tijd vrij moest maken voor het leren van tentamens. Het was een slopende periode, maar het was het meer dan waard! Op 30 juni 2012 vloog ik samen met een studiegenootje, die naar dezelfde universiteit zou gaan, naar Sydney!

Hoe stressvol en slopend de voorbereidingstijd ook was, hoe relaxt en geweldig mijn tijd in Australië was! Het vinden van een kamer was totaal geen probleem, in minder dan een week was het contract al ondertekend. Mijn nieuwe thuis was een feit en op maar 10 minuten loopafstand van de campus.
Daarna begon de oriëntatie-week, waarin allerlei activiteiten werden georganiseerd voor buitenlandse studenten. In die week had ik gelijk al het grootste deel van mijn vrienden ontmoet. Vrienden maken ging zo makkelijk! Iedereen zit in dezelfde situatie, iedereen is alleen en wil graag contact. Dus contact leggen is heel simpel, gelukkig!

Toen begon de geweldige tijd in Australië echt. Bijna elke week deed ik wel een leuke zelf-georganiseerde ‘tour’ om Sydney beter te leren kennen met mijn nieuwe internationale vrienden. ’s Avonds zochten we een gezellige pub uit om een Australische ‘cider’ te drinken, bekeken we vuurwerk in Darling Harbour of ging we naar een feestje op de campus . Al deze gezellige dingen hielpen natuurlijk mee om mijn studietijd daar ‘awesome’ te maken. Maar wat ook erg belangrijk was voor mij, was dat ik de vakken die ik aan de UNSW volgde geweldig vond! Mijn favoriete vak was Cultural Heritage Management, het ging over de Aboriginal cultuur. Aboriginal mensen zijn de oorspronkelijke bewoners van Australië, met een hele rijke en speciale cultuur. Omdat mijn docent zelf uit een Aboriginal familie komt, gingen wij met de hele klas voor drie dagen op een fieldtrip naar een nationaal park waar het grootste deel van zijn Aboriginal familie nog woont in een speciale community. Dit weekend was zo bijzonder en speciaal! Zijn oom en neef hebben ons heel veel verteld over hun cultuur in het algemeen maar ook heel veel verhalen uit eigen ervaring. Ik heb daar zo veel geleerd, natuurlijk over de Aboriginal cultuur zelf maar ook op persoonlijk gebied. Bepaalde zaken wat zij respecteren en waar zij in geloven, ging ik linken aan mijn eigen leven. Dit was een ervaring die heel uitzonderlijk was en waar ik met heel mijn hart van genoten heb.

Waar ik verder ook erg van genoten heb is de stad, Sydney, zelf. Sydney is ‘amazing’! Natuurlijk met haar beroemde Opera House (waar ik een mooie dansvoorstelling heb gezien!) en de Habour Bridge. Daarnaast is de kustlijn heel mooi met leuke stranden en geweldige uitzichten, er zijn gezellige restaurantjes en pubs en mooie groene parken. Ook al studeerde ik in Sydney, de 5 maanden die ik in totaal in Australië was, heb ik niet allemaal in Sydney doorgebracht. In de vakantieweek in het midden van het semester heb ik de prachtige oostkust van Australië gezien. Na mijn laatste tentamen heb ik een tour gedaan door de outback en langs de zuidkust. Tijdens deze reizen heb ik zoveel ‘wauw-momenten’ beleefd. Op vele momenten zag ik zulke mooie en bijzondere dingen dat het enige wat ik nog kon uitbrengen was: ‘WAUW!’. Ik heb nog nooit zulke helder blauwe zeeën en suiker witte stranden gezien. En naast de kleurrijke onderwaterwereld van het Great Barrier Reef is ook de Uluru (Ayers Rock) iets om nooit meer te vergeten! ‘WAUW!’

Verder was het geweldig om zo veel studenten/mensen van allerlei verschillende nationaliteiten te ontmoeten. Gesprekken over de verschillen tussen onze thuislanden bleven altijd interessant en leuk. Ik heb heel veel verschillende culturen beter leren kennen door al deze leuke gesprekken. Natuurlijk heb ik ook de Australische cultuur leren kennen. ‘How are you going?’, ‘How are you, mate?’, ‘G’day mate’ zijn typisch Australische begroetingen. Waar ik gewoon gewend was om alleen ‘hoi’ te zeggen, vragen zij er ook altijd bij hoe het met je gaat (maar eigenlijk verwachten ze geen antwoord terug, wat in het begin nogal eens voor verwarring zorgde…). Ook vinden Australiërs het heel fijn om veel woorden af te korten. Barbie voor barbecue, brekky voor breakfast en uni voor university. Als laatste, de beste Australische uitspraak: ‘NO WORRIES!’. Dit zeggen zij heel vaak en dit gaf mij altijd een heel fijn en relaxt gevoel. In het algemeen vind ik Australische mensen vriendelijker, relaxter, socialer en meer open dan mensen in Nederland, wat ik erg fijn vond.

Ik had nooit gedacht dat ik zo veel mooie en speciale plekken zou ontdekken, zo veel geweldige mensen zou leren kennen en zo veel zou leren. Niet alleen door vakken te volgen aan de UNSW heb ik veel geleerd, maar door de hele ervaring van studeren in het buitenland heb ik ook veel geleerd over en voor mezelf. Iets wat ik geleerd heb is dat je niet bang moet zijn om hulp te vragen. Als je bijvoorbeeld ergens de weg niet weet, zijn er altijd mensen die je willen helpen. Ook heb ik geleerd dat de positieve denker alles overleefd. Ook al gebeuren er iets minder leuke dingen, blijf positief denken, dan komt het altijd goed.

Mede dankzij het ATP-fonds heb ik deze ‘awesome and amazing’ tijd in Australië kunnen beleven. Het was één van de beste tijden uit mijn leven. Ik heb zoveel nieuwe dingen ervaren en geleerd, het was echt een tijd van non-stop genieten! Bedankt ATP-fonds!

Activiteit promotie buitenland
Als activiteit om andere mensen enthousiast te maken voor een periode in het buitenland, heb ik met iets bijzonders meegedaan. Voor The University of New South Wales werd een promotie-filmpje gemaakt om potentiële exchange studenten enthousiast te maken om daar te komen studeren. In dit filmpje werd op de universiteit, het bekende strand van Bondi en bij enkele andere toeristische hoogtepunten gefilmd. In dit promotiefilmpje werd uitgelegd waarom Sydney (en UNSW) de ideale plek was om te studeren. Voor deze promo werden mensen vanuit verschillende culturen gefilmd en gefotografeerd voor deze promotie doeleinden. Ik moest dan ook toestemmen met het feit dat dit overal zou kunnen opduiken als promotie en dus hergebruikt zou kunnen worden. Omdat dit heel professioneel aangepakt was, was het in mijn ogen de meest effectieve en leuke manier om bij te dragen aan het enthousiasmeren van potentiële studenten. Ik hoop door middel hiervan ook daadwerkelijk iemand te bereiken. Vooral omdat het met een professionele fotograaf en filmploeg werd opgenomen, denk ik dat het bericht dat een uitwisseling zeker de moeite waard is des te krachtiger overkomt. Hieronder de bevestiging van Julie Constable, de coördinator van deze promo-activiteit.

Geef een reactie